19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Türkleri umutsuzluğa sürükleyemeyiz'

Türkiye’nin AB üyeliğini özel bir oturumda tartışan Fransız Parlamentosu’nda konuşan Başbakan Jean Pierre Raffarin, "Üyeliğe Türkiye de Avrupa Birliği de hazır değil" diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği üzerinde günlerdir beklenen tartışma, Fransız Parlamentosu’nda başladı. Sadece Türkiye’nin AB üyeliği üzerinde görüşlerini açıklamak üzere bir araya gelen Fransız parlamenterlere ilk olarak Başbakan Jean Pierre Raffarin yaptı.

Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin açtığı özel oturumda Raffarin, 20 dakikalık konuşmasında, "Üyeliğe Türkiye de Avrupa Birliği de hazır değil" dedi. 17 Aralık’ta yapılacak AB zirvesinde Türkiye’nin müzakerelere başlayıp başlamayacağına karar verileceğini hatırlatan Raffarin, Türkiye tartışmalarının yeni olmadığını ve 45 sene öncesine dayandığını belirtti.

20 dakikalık konuşması sırasında Başbakan Raffarin’in konuşması sık sık bazı parlamenterler tarafından kesildi, özellikle Türkiye karşıtı Fransa Demokrasi Birliği Genel Başkanı François Bayrou etrafında oturan milletvekilleri tarafından.

Son sözü Fransızlar söyleyecek

Başbakan Raffarin konuşmasında, "Türkiye’nin üyeliği ile ilgili son sözü Fransız vatandaşı referandumda söyleyecek. Türkiye’nin üyeliği bugün, yarın veya gelecek yakın yıllarda mümkün değildir. Türkiye’nin üyeliği uzun bir yol olacak" deyince alkış aldı. Raffarin, üyelik için 2015 yılını gösterdi.

Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa Konseyi ve NATO üyeliğine dikkati çeken Başbakan Raffarin, Türkiye’nin tartışma noktasında coğrafik özelliklerinin geldiğini belirterek, bunun önemli unsurlar olmadığını Almanya-Fransa savaşını örnek göstererek anlattı.

"Türkiye’nin üyeliği şu anda risktir" diyerek konuşmasını sürdüren Başbakan Raffarin, Türkiye’nin üyeliğinin avantajlarını sayarken, "Avrupa Birliği’ne yeni bir perspektif getirecektir. Stabil, modern, demokratik ve laik bir Türkiye, modern bir İslam AB için bir kazançtır. Komünist ülkeler bile adapte oldu. Türkiye’nin üyeliği güç ve uzun olacaktır" dedi. Raffarin konuşmasını tamamlamadan önce milletvekillerin "Unutmayın ki Avrupa barış demektir" dedi.

Tartışmada, meclisin dışişleri komisyonu ile AB komisyonu üyeleri de söz alacak. Tartışma sonunda oylama yapılmayacak.
DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2004 Perşembe 18:02:37
Güncelleme :14 Ekim 2004 Perşembe 22:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?