23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türklerin yüzde 62’si AB üyeliğini destekliyor

Ankara - Türk vatandaşlarının yaklaşık üçte ikisi, Türkiye’nin gelecekte AB üyesi olmasından yanayken, Türk halkı AB’den ekonomik refah ve işsizlikle mücadelede olumlu bir rol oynamasını bekliyor.

AB’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu kurumu Eurobarometre’nin ilk Türkiye Ulusal Raporu sonuçları, AB Komisyonu’nun Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer ve araştırmayı yürüten Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Çarkoğlu tarafından açıklandı.

Eurobarometre araştırması, 2 Ekim-8 Kasım 2004 tarihleri arasında, KKTC de dahil 30 ülkede, yaklaşık 25 bin kişiyle görüşülerek yapıldı.

Kretschmer, rapora ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Eurobarometre’nin bu ilk Türkiye ulusal raporunun, AB halklarıyla Türk halkı arasındaki diyalogu güçlendirmeyi amaçladıkları bir döneme denk geldiğini söyleyerek, araştırmanın ilginç sonuçlar ortaya koyduğunu kaydetti. Kretschmer, "Türk halkının AB hakkındaki bilgi eksikliği ile Türklerin kendilerini ’Avrupalılıkla özdeşleştirme düzeyinin görece düşük olmasının şaşırtıcı sonuçlar arasında" yer aldığını söyledi.

Eurobarometre Türkiye Ulusal Raporu’nun ortaya çıkardığı bazı sonuçlar şöyle:

AB’nin kendileri için ne anlama geldiği sorulduğunda Türklerin yüzde 48’i ekonomik refah, yüzde 34’ü sosyal koruma, yüzde 30’u seyahat özgürlüğüyle AB ülkelerinde okuma ve çalışma imkanı yanıtını veriyor. Buna karşılık, aynı sorunun yöneltildiği AB’liler Birliğe Türklerden daha yüksek oranda barış, demokrasi ve kültürel çeşitlilik gibi anlamlar yüklüyor.

Araştırmaya göre, Türkler yüzde 43’lük bir oranla geleceğe iyimser bakıyor. Başka hiçbir AB üyesi veya adayı ülke, geleceğe dair Türkiye’den daha yüksek beklentiler taşımıyor.

AB üyesi ülkelerdeki kamuoyu gibi, Türkler de en çok işsizlik (yüzde 74) ve ekonomik durumdan (yüzde 46) endişe ediyor.

Türklerin AB hakkındaki bilgi düzeyi, diğer ülkelere oranla en düşük düzeyde bulunuyor.

Anketi yanıtlayanların sadece yüzde 25’i AB hakkında bilgi sahibi olduğunu, yüzde 73’üyse olmadığını düşünüyor.

Türkiye’de televizyon izleyenlerin oranı (yüzde 91), AB’dekinden (yüzde 71) çok daha yüksek.

Silahlı Kuvvetler, gerek AB’de (yüzde 69), gerekse Türkiye’de (yüzde 89) en çok güvenilen kurum.

İkinci en güvenilen kurumsa Türkiye’de yüzde 80, AB’deyse sadece yüzde 34 ile hükümet.

Türk halkı dış politika kararları konusunda, AB’nin ortak dış politikasına güveniyor görünüyor. Türkiye’de kamuoyunun çoğunluğu, kendilerine soru yöneltilen alanlardaki Amerikan politikaları konusunda olumsuz değerlendirmede bulunuyor.

Araştırmaya göre, Türk halkının çok büyük bir çoğunluğu (yüzde 96) Türk olmaktan gurur duyuyor.

Öte yandan, Türklerin yüzde 48’i Avrupalı olmaktan dolayı gurur duyduğunu ifade ederken, sadece yüzde 7’si kendini Avrupalı hissetmediğini belirtiyor.


AA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 22:51:18
Güncelleme :2 Mart 2005 Çarşamba 22:52:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?