17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türklerin yüzde 67'si Filistinlilerin intihar eylemlerini haklı buluyor

ABD'de faaliyet gösteren etkin kamuoyu araştırma
kurumlarından Pew Arastırma Merkezi'nin dün yayınladığı raporda, Türkiye'de halkın yüzde 67'sinin Filistinlilerin İsraillilere yönelik intihar saldırılarını haklı bulduğu belirtildi. Araştırmaya göre Türk halkının büyük çoğunluğu (yüzde 59) Irak'ta ABD ve Batılı hedeflere yönelik intihar eylemlerini de haklı buluyor.
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan belli başlı dört ülke; Türkiye, Fas, Pakistan ve Ürdün ile ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Rusya üzerinde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Türkiye'de ABD'nin terörizme karşı savaşına verilen desteğin savaşın sonundan itibaren artış göstermiş olduğu da belirtildi.
Ankete göre savaş başında ABD'nin terörle mücadelesine yüzde 22 oranında destek veren Türk halkı, Mart 2004 itibariyle bu desteği yüzde 37'ye çıkardı. Öte yandan ankete göre Irak'ın geleceği için Birleşmiş Milletler'in yönetimi ele almasının en iyisi olduğunu düşünen Türk halkı (yüzde 51), ABD'nin terörizme karşı savaşta abartılı davrandığını savunuyor (yüzde 55). Müslüman ülkelerde ABD'ye yönelik nefretin son zamanlarda azalmış olmasına rağmen devam etmekte olduğunun kaydedildiği araştırmada, Türk halkının yarıya yakınının (yüzde 44) Saddam sonrasında Irak halkının durumunun kötüye gideceğine inandığı belirtiliyor.
Araştırmaya göre Müslüman ülkelerde ABD'nin Irak savaşına gitmekteki niyeti kuşkuyla karşılanırken asıl amacın Ortadoğu petrollerini kontrol etmek ve dünya üzerinde hakimiyet kurmak olduğuna inanıldığı vurgulanıyor.
EVRİM ÖCAL - WASHİNGTON (İHA)
Yayın Tarihi : 17 Mart 2004 Çarşamba 14:37:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?