19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

TÜSİAD'dan zina tepkisi

TCK’daki zina tartışması konusunda görüşünü açıklayan TÜSİAD, "Türk toplumu zinayı bir ceza hukuku sorunu olarak değil, ahlaki bir sorun olarak görmektedir. Zinanın TCK’da yer alması çağdaş ceza hukuku anlayışına aykırıdır" dedi.


Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) TCK’da zinanın suç sayılmasına ilişkin bir düzenleme yapılmasına karşı çıktı.

TÜSİAD’ın zina konusundaki görüşleri yazılı bir açıklamayla dile getirildi. TÜSİAD açıklamasında, TCK tasarısının öncelikli olarak TBMM Genel Kurul’nda görüşülecek olmasının "olumlu bir gelişme" olarak karşılandığı belirtildi. AB tarafından dikkat çekilen bazı eksikliklerin giderilmesine yönelik düzenlemeler için yapılan yeni TCK’nın bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ancak TBMM Genel Kurulu’na sevk edilmiş olan tasarıya eklenmek istenen ’zina suçu’ tasarıyla doğan olumlu havayı bozmaktadır" denildi.

TOPLUM İSTESE DAHİ SUÇ OLMAMALI

TÜSİAD açıklamasında Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla zinanın ceza hukukundan çıkarıldığı vurgulandı. Bugün zinanın yeniden ceza hukukuna dahil edilmek istendiği kaydedilen açıklamada, "Bu süreç ve ardından günümüze kadar geçen altı yıl göstermiştir ki Türk toplumu zinayı bir ceza hukuku sorunu olarak değil, ahlaki bir sorun olarak görmektedir" görüşü ifade edildi. Zinanın TCK’da düzenlenmesi çağrısı yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Zinanın yeniden suç olması için toplumun bir kesiminden talep gelse dahi, bu denli kişisel bir konunun kamusallaştırılmasının sakıncaları vardır. Yargılama ve cezalandırma anlamında kamunun müdahale etmemesi gereken, tamamiyle şahsi ve yalnızca ahlaki bir sorun olabilecek zinanın ceza kanununda yer alması, bu eylemin kamu adına kovuşturulan ve cezalandırılan, dolayısıyla kamu düzenini bozucu bir eylem olarak anlaşılması demektir ki, bu görüş çağdaş ceza hukuku anlayışına aykırıdır. Tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında, zinanın yeniden suç olması gibi çağdaş dünyanın ortak hukuk değerlerine uygun olmayan değişikliklere gidilmemelidir. Üyesi olmak için büyük gayret sarf ettiğimiz AB ülkelerinin geride bıraktığı, ülkemiz hukukundan da 6 yıl önce çıkmış bir suçun TCK’daki varlığı anlaşılabilir değildir."

ANKA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2004 Cumartesi 00:15:14
Güncelleme :4 Eylül 2004 Cumartesi 00:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?