18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Tutuklu komutanlar emekli edildi

3 gün süren Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınan kararlar dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunuldu. Kararlar Gül'ün onayının ardından Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden kamuoyuna duyuruldu. 2011'de görev süresi uzayan 40 tutuklu komutan emekli edildi.

Böylece listeler ilk kez internet üzerinden açıklanmış oldu. Sitede yayınlanan kararlar şöyle:

- 29 general ve amiral bir üst rütbeye terfi ettirildi 
- 33 general ve amiralin görev süresi bir yıl uzatıldı
- 47 albay general ve amiralliğe yükseltildi.
- 55 general ve amiral kadrosuzluk sebebiyle, 1 amiral de yaş haddi sebebiyle emekli edildi. 56 general ve amiral 1 Eylül'de emekli olacak.
- 2011'de görev süresi uzayan 40 tutuklu komutan emekli edildi.

31 YIL ŞARTI VAR

Generalliğe terfi etmemiş subay en fazla 31 yıl görevde kalabiliyor. 31 yılı doldurmayan tutuklu subaylar, soruşturma ve dava süresince emekli edilemiyor. Rütbe bekleme süresini tamamlayan tutuklu generallerin ise 31 yıllık hizmet sınırını aşmış olmaları nedeniyle, emekli edilmelerinin önünde engel yok. Halen çeşitli davalar nedeniyle 40 general ve amiral tutuklu bulunuyor. Bunlardan 20'si geçen yıl terfi için uzatma kararı alınmıştı. Diğer 20 general ve amiralin terfi uzatma kararı için bir engeli yoktu. Ancak yine de emekli edildiler.

YÖRÜK EDOK KOMUTANI OLDU

2. Ordu Komutanı Servet Yörük, Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) komutanı oldu. Daha önce EDOK Komutanı Nusret Taşdeler idi. 

MENDİ ORGENERAL OLDU 
Korgeneral Galip Mendi orgeneral rütbesine yükseltilerek 2. Ordu Komutanı olarak atandı.

TAŞDELER YAŞ ÜYESİ OLARAK KALDI 

İnternet Andıcı davasından hakkında yakalama kararı çıkan, ancak GATA ’da tedavi altında tutulan Nusret Taşdeler YAŞ üyesi olarak kaldı.

İnternet sitesinde yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Yüksek Askerî Şûra; 03 Ağustos 2012 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır.

30 Ağustos 2012 tarihinden geçerli olmak üzere; (29) general ve amiral bir üst rütbeye, (47) albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; (33) general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır.

Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 55 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2012 tarihinden itibaren, 1 amiral ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2012 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.

Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.

Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2012 tarihinden itibaren aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza fedakâr ve özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz.

GÖREV SÜRESİ UZATILANLAR

Şura kararlarına göre, görev süreleri uzatılan general ve amirallerin görev yerleri, rütbeleri ve isimleri şöyle:

-Kara Kuvvetleri Komutanlığı- 

Korgeneral Raif Akbaş, Tümgeneral Yüksel Öztekin, Tümgeneral Yaşar Bal, Tümgeneral Mehmet Daysal, Tümgeneral Ömer Paç, Tümgeneral Veysi Sunal, Tuğgeneral Levent Gözkaya, Tuğgeneral Ersun Altunsoy, Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu, Tuğgeneral Ferhat Özgen, Tuğgeneral Orhan Çınar, Tuğgeneral Muhittin Yenikeçeci, Tuğgeneral Gürsel Öztürk, Tuğgeneral Cengiz Demirci, Tuğgeneral Veli Yıldırım, Tuğgeneral İsmail Gümüştekin, Tuğgeneral Müjdat Uzun. 

-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı-

Tümamiral Serdar Dülger, Tuğamiral Mustafa Ekmel Özdengil. 

-Hava Kuvvetleri Komutanlığı- 

Korgeneral Abidin Ünal, Tümgeneral Atilla Özler, Tümgeneral Atilla Gülan, Tuğgeneral Haşmet Cihangir Kadakal, Tuğgeneral Mustafa Avcı.

-Jandarma Genel Komutanlığı- 

Korgeneral Osman Eker, Tümgeneral Mehmet Çörten, Tuğgeneral Ümit Yılmaz, Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu, Tuğgeneral Zeki Es.

-Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı- 

Tuğgeneral Mustafa Başbozkurt, Tuğgeneral Dilaver Erşanlı, Tuğamiral Mehmet Ali Özgüven.

TERFİ EDENLER

Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, 1 korgeneral orgeneralliğe, 8 tümgeneral korgeneralliğe, 17 tuğgeneral tümgeneralliğe, 39 albay tuğgeneralliğe, 1 tümamiral koramiralliğe, 2 tuğamiral tümamiralliğe, 8 albay da tuğamiralliğe terfi etti. Şura kararlarına göre, Korgeneral Galip Mendi orgeneralliğe yükseltildi. Terfiler şöyle:

-Kara Kuvvetleri Komutanlığı-

Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller: Tümgeneral Metin İyidil, Tümgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Alpaslan Erdoğan, Tümgeneral Ferit Güler, Tümgeneral Musa Avsever.

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller: Tuğgeneral İzzet Çetingöz, Tuğgeneral Hamza Koçyiğit, Tuğgeneral Baki Kavun, Tuğgeneral Ethem Büyükışık, Tuğgeneral Osman Erbaş, Tuğgeneral Sadık Piyade, Tuğgeneral Osman Ünlü, Tuğgeneral Halit Günbatar, Tuğgeneral Salih Sevil, Tuğgeneral Burhanettin Aktı, Tuğgeneral Taci Kurul, Tuğgeneral Ali Sivri.

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar: Piyade Kurmay Albay Şener Topuç, Hava Savunma Kurmay Albay Kemal Cuştan, Kara Pilot Kurmay Albay Murat Yetgin, Topçu Kurmay Albay İrfan Özsert, Piyade Kurmay Albay Halil Tamer Gedik, Topçu Kurmay Albay Aydoğan Aydın , Topçu Kurmay Albay Yılmaz Yıldırım, Topçu Kurmay Albay Atilla Gökesaoğlu, İstihkam Kurmay Albay Mustafa Yaşar, Topçu Kurmay Albay İlhan Kırtıl, Tank Kurmay Albay Nihayet Ünlü, Topçu Kurmay Albay Mehmet Büker, Topçu Kurmay Albay Yavuz Ekrem Arslan, Piyade Kurmay Albay Lütfü İhsan Yanıkoğlu, Topçu Kurmay Albay Erhan Sipahioğlu, İstihbarat Kurmay Albay Mustafa Kurutmaz, Topçu Kurmay Albay Yüksel Durak, Piyade Kurmay Albay Mustafa Yılmaz, Topçu Kurmay Albay Vahap Özoğlu, Topçu Kurmay Albay Metin Tokel, Topçu Kurmay Albay Ertuğrulgazi Özkürkçü, Piyade Albay İhsan Başbozkurt, Bakım Albay Sıtkı Varlı, Mühendis Albay Erdal Torun, Maliye Albay Adnan Baksı,

-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı- 

Tümamiral Atilla Kezek'in koramiralliğe yükseltildiği kuvvet komutanlığındaki diğer terfiler şunlar:

Tümamiralliğe yükseltilen tuğamiraller: Tuğamiral Adnan Özbal, Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu,

Tuğamiralliğe yükseltilen albaylar: Deniz Kurmay Albay Oğuz Karaman, Deniz Kurmay Albay Cihat Yaycı, Deniz Kurmay Albay Ercan İnceoğlu, Deniz Kurmay Albay İrfan Arabacı, Deniz Kurmay Albay Nejat Atilla Demirhan, Deniz Kurmay Albay Tayyar Ertem
Deniz Kurmay Albay Ömer Bayram Çetin, Deniz İkmal Kurmay Albay Hasan Kulaç,

-Hava Kuvvetleri Komutanlığı- 

Tümgeneral Mehmet Şanver ile Tümgeneral Hasan Küçükakyüz'ün korgeneralliğe yükseltildiği Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda diğer terfiler şöyle:

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller: Tuğgeneral Kubilay Selçuk, Tuğgeneral Mehmet Özlü, Tuğgeneral Cevat Yazgılı.

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar: Hava Pilot Kurmay Albay Hakan Evrim, Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Arif Pazarlıoğlu, Hava Pilot Kurmay Albay Aydemir Taşcı, Hava Pilot Kurmay Albay Emin Ayık, Hava Pilot Kurmay Albay Hüseyin Fazla, Hava Pilot Kurmay Albay Recep Sami Özatak, Hava Pilot Kurmay Albay Bekir Ercan Van , Hava Piyade Kurmay Albay Celal Başoğlu, Hava İkmal Kurmay Albay Reha Ufuk Er. 

-Jandarma Genel Komutanlığı- 

Tümgeneral Mustafa Kemal Alataş'ın korgeneralliğe yükseltildiği Jandarma Genel Komutanlığı'nda, diğer terfiler şöyle: 

Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller: Tuğgeneral İbrahim Aydın , Tuğgeneral Murat Kırkaya,

Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar: Jandarma Kurmay Albay Mehmet Tural, Jandarma Kurmay Albay Aytekin Şahin, Jandarma Kurmay Albay Hamza Celepoğlu, Jandarma Albay Halis Zafer Koç, Maliye Albay Celal Şahin

 


 

AA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2012 Cumartesi 11:31:31
Güncelleme :4 Ağustos 2012 Cumartesi 14:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?