24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tuvalete ayda bin TL!

Her yıl binlerce turist çeken İzmir’in Menderes ilçesindeki vidanjör döküm alanı 70 kilometre uzağa taşınınca, ilçedeki bir yazlık evin fosseptik bedeli aylık 1000 liraya ulaştı.

Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, ilk kademe belediyelerin kapatılmasıyla birlikte sorumluluk alanlarının genişlediğini, Seferihisar’dan Selçuk ilçesine kadar olan kıyı kesiminin Menderes ilçesine bağlı olduğunu belirtti.

İlçenin kış aylarındaki nüfusunun 70 bin, yaz aylarındaki nüfusunun ise 300 bin olduğunu anlatan Özgün, başta Fransız, Portekiz, İspanyol, İtalyan, Belçikalı, Hollandalı ve Alman turistlerin misafir olduğu bölgede son aylarda "fosseptik döküm" sorunu yaşandığını dile getirdi.

Menderes’te altyapı ve kanalizasyon sistemi bulunmadığını kaydeden Özgün, 15 yıldır kullanılan Özdere Çukuraltı Mahallesi’ndeki fosseptik döküm alanının da Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle uygun bulunmadığını, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün de yeni döküm alanı olarak Tekeli Mahallesi ve Gaziemir ilçesini tarif ettiğini bildirdi.

Tarif edilen yerin kağıt üzerinde mantıklı olduğunu, ancak vidanjörlerin bölgeye 2-3 saatte ulaştığını ve bunun da maliyeti yükselttiğini vurgulayan Özgün, şunları söyledi.

"Uygulamaya geçtiğinizde 70 kilometre uzaklıktaki döküm alanına ulaşım bedeli haftalık 200-250 liraya mal oluyor, çünkü bir ev haftada en az 3 defa fosseptik çektiriyor. Bu da aylık 1000 lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Fosseptik ücretini karşılayanlar atığı çektiriyor ama maddi gücü olmayanların fosseptiği sokağa akıyor. Turizmin en yoğun olduğu dönemde sokağa insan pislikleri akıyor. Koku, sinek ve evsel atıklar çirkin bir görüntü oluşturuyor. İzmir, Türkiye’ye çağdaşlığıyla örnek gösterilen bir kent, ancak Türkiye İzmir’in bu yönünü örnek almasın."

"KARAR BU YAZ TEBLİĞ EDİLDİ"

Menderes ilçesine yakın eski döküm alanının 15 yıldır kullanıldığını, 15 yıldır yanlış yapıldığını, ancak turizm dönemi başlangıcında yeni döküm alanlarının kendilerine bildirildiğini söyleyen Ergun Özgün, "Alternatifini üretmeden uygulamayı durdurmak, o işi çözmek değildir. Bir insan neden yanlış olan bir uygulamayı durdurur? Çözüm bulduğu için. Biz ’Hiç olmazsa bu yaz bitinceye kadar eski döküm alanını kullanalım’ dedik ama olumlu yanıt alamadık" diye konuştu.

Koku ve sinek sorununun kamu sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Özgün, ilçeye gelen turistlerin de umduklarıyla karşılaşamadığını düşündüğünü ifade etti.

Menderes Belediyesi olarak vatandaşın fosseptik sorununu çözmeye çalıştıklarını, belediye vidanjörlerinin günde 50 fosseptik çukuruna müdahale edebildiğine işaret eden Ergun Özgün, günde 200 evin belediyeden vidanjör istediğini söyledi.

İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu çözmesini isteyen Ergun Özgün, sorunlarını daha önce iki kuruma da ilettiklerini, bir an önce kamu sağlığını tehdit eden ve 2010 yılında çağ dışı bir görüntü oluşturan fosseptik probleminin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

İzmir gibi bir kentte yönetici olmanın "hediye" olarak algılanması gerektiğini savunan Özgün, yöneticilerin de bu hediyeye layık olabilmesi için donanımlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

İZSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ: "ARITMA YAPILMASI GEREKLİ"

Menderes ilçesinin fosseptik konusunda sorun yaşadığını kabul ettiklerini kaydeden İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri de yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün kıyı şeridinde fosseptik dökümüne izin vermediğini söyledi.

Fosseptik dökümü için Menderes Belediyesine Tekeli Mahallesi, Seferihisar, Doğanbey gibi bölgeleri de önerdiklerini, ilçe yetkililerinin Gaziemir’e kadar evsel atığı taşımak zorunda olmadığını kaydeden yetkililer, "En büyük sorun bölgede arıtma tesisi bulunmaması. Özdere’de arıtma yapılması için çalışmalara başlamıştık ancak çeşitli örgütler, çevreye zarar vereceği düşüncesiyle bu arıtmayı engellediler. Menderes Belediyesinin sorununu paylaşıyoruz, yeni yerler için de arama başlattık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 14:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?