17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

UBP lideri Eroğlu: New York'a gitmek, Annan Planı'nın kabulüdür

UBP Genel Başkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la yaklaşık 30 dakikalık bir görüşme yaptı. Eroğlu, görüşmeden çıkarken, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın kendisine Kıbrıs konusundaki gelişmeler ve Ankara ziyareti hakkında bilgiler verdiğini söyledi.
Eroğlu, "New York'a gidilmesi davet şeklinin kabulü anlamına mı gelecek yoksa başka bir formül mü düşünülüyor?" şeklindeki soruya, "Başka bir formül düşünülüyor ama Genel Sekreterin mektubu gayet açık. Şu anda o, mektubunda yazdıklarını sözlü veya yazılı bir değişikliğe uğratmadığı sürece, Genel Sekreter koşulları kabul edilmiş sayılacak. Bu bakımdan önemli" dedi.
Genel Sekreterin koşulları gereği Annan Planı'nın tartışılamaz olduğunu, hatta Annan Planı'ndaki bu şıkların Genel Sekreter tarafından doldurulmasının şartlar arasında yer aldığına dikkat çeken Eroğlu, şunları söyledi:
"Bu şartlarda planı müzakere bile edemezsiniz. Genel Sekreterin talimatları doğrultusunda 26 Mart'ta görüşmeler bitecek. Yine 1 Nisan'da referandum olacak. Kıbrıs'ta onlara göre barış gerçekleşmiş olacak. Bunlar bize göre hayal. Kıbrıs konusu bu kadar basit bir olay değil. Bu bakımdan Genel Sekreter bu görüşünden vazgeçer mi vazgeçmez mi, daha değişik bir yönteme gider mi gitmez mi, bugün beklenen cevaplar ışığında bir tavır belirlenecek"
Eroğlu, 'Denktaş New York'a gitmeli mi?' şeklinde görüşünün sorulması üzerine de önce "Yorum yapmak istemiyorum" dedi, sonra da şöyle bir cevap verdi:
"Bu, görüşmeci olarak sayın Denktaş'ın vereceği bir karar. Aslında bu koşullarda New York'a gitmek, Annan Planı'nı olduğu gibi kabul etmek demektir ki bu Kıbrıs Türkü'nün hayrına olmaz. Bize göre gitmemesi gerekir. Ama neticede nihai kararı, sayın Denktaş'ın kendisi verecek"
Eroğlu, "Cumhurbaşkanı, hükümetin tutumu hakkında herhangi bir ışık tuttu mu?" şeklindeki soruyu da, "Onu kendi aramızda görüştük" diye cevapladı.
LEFKOŞA - İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2004 Cumartesi 15:08:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?