20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Üç çocuk yapan kahraman

Başbakan Erdoğan’ın ‘Vatanını seven üç çocuk yapar’ çağrısının bir benzeri Kremlin Sarayı’ndan geldi. Rusya, bu çağrıya uyan kadınları kahraman ilan edip madalya ile ödüllendirecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çok tartışılan “3 çocuk yapın” önerisinin bir benzeri de Rusya’dan geldi. Kremlin, ülkenin öncelikli sorunları arasında yer alan nüfus azalmasının önüne geçmek için eski Sovyet geleneğine dönüş yaparak çok çocuk doğuran anneleri ödüllendirme kararı aldı.

Çiçeği burnunda Başbakan Vladimir Putin’in, Devlet Başkanlığı yaptığı dönemde, “Rusya’nın en büyük krizi” olarak gördüğü nüfus azalmasını durdurmayı amaçlayan Kremlin, Sovyet döneminde olduğu gibi kadınları “en az 3 çocuk” yapmaya teşvik kararı aldı. En az 3 çocuk doğurmanın kadınların “vatanseverlik görevi” olacağı yönünde bir mesaj açıklayan Kremlin, bunu başaran kadınlara “kahraman” madalyası verecek.

EBEVEYNLİK ONURU EMRİ

Putin’in uyarısı üzerine, “Ebeveynlik Onuru Emri” adlı uygulamaya ilişkin kararname, yeni Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından imzalandı. 142 milyon olan Rusya nüfusu, her yıl 700 binden fazla bir azalma gösteriyor ve 2050 yılına kadar yüzde 50 azalacağı tahmin ediliyor.

Rusya’da genç kadın oranında düşüş var

HÜKÜMETİN çocuk yapma çağrılarına ilk yanıt, ülkenin zengin kesiminden geldi. Rus yetkililer, ülkedeki zengin kadınlar arasında yeni modanın çok çocuk yapma olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar bahsi geçen uygulamayla nüfus artışını sağlamanın çok zor olacağını, zira ülkede 20-30 yaş arası genç kadın sayısının son derece düşük olduğunu söylüyor.

Ülkede nüfus artışının azalamasında bir başka önemli etken de, ortalama yaşam sürelerinde görülen düşüş. Rusya’da günümüzde erkeklerin ortalama yaşam süresi 58 yıla kadar gerilemiş durumda. Bunda en önemli etken ise alkolizm.

Akşam
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 06:10:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?