17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Uca: Canlı kalkan olacağım

Bazı sanatçı, yazar, siyasetçi, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan bir grup, "Barış İçin Aydın Girişimi"ni başlattı. Girişimi tanıtan toplantıda Kürtçe konuşan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Feleknas Uca, "siyasi canlı kalkan olacağım" dedi.


Barış İçin Aydın Girişimi tanıtım toplantısı, İstanbul Taksim Hill Otel’de gerçekleştirildi. Girişimin sözcülüğünü yapan İnsan Hakları Derneği Eski Genel Başkanı Akın Birdal, Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda barış ve insan haklarının korunmasının tek kaygıları olduğunu belirtti.

Toplumun çatışmacılığının otoriter ve baskıcı rejimlerin beslenmesine yol açtığını ifade eden Birdal, "Barışı ve demokrasiyi zorunlu kılan koşul ve olguların herkesçe bilinmesi ve anlaşılması, sorunların çözümünü de kolaylaştırır" diye konuştu. Birdal, bu bağlamda, Türkiye’de Kürt sorununun çözümsüzlüğünün, diğer sorunların çözümsüzlüğünün ana nedeni olduğunu öne sürdü.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaklaşık 5 aydır yeniden çatışmalar ve operasyonların başladığını hatırlatın Birdal, "Silahlı çatışma ve şiddet bütün hızıyla genişlemekte, her gün 3-5 insan yaşamını yitirmektedir" dedi. Birdal, köylerin boşaltılması, sistematik işkence, orman ve arazilerin yakılması gibi olayların tekrar başladığını da iddia ederek, "Çağrımız herkesedir, her iki tarafa da ’silahları susturun, sorunu demokratik ve barışçı çözümüne ilişkin ortam yaratın’ diyoruz" dedi. "Canlı Kalkan" olarak bölgeye giden Türk ve Kürtlere yoğun baskılar yapıldığını öne süren Birdal, yaşananların, 17 Aralık’ta açıklanacak AB ile müzakere günü ile başlayacak süreç öncesinde olmasının, düşündürücü ve üzüntü verici olduğunu kaydetti. Birdal, "Türkiye çaresiz değil, çatışma tek yol değil" dedi.

"SİYASİ CANLI KALKAN OLACAĞIM"

Girişim içinde yer alan, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Feleknas Uca’da toplantıda Kürtçe bir konuşma yaptı. Türkiye’nin AB sürecinde kendi iç meselelerini çözmesi gerektiğini vurgulayan Uca, herkesi barış için seslerini yükseltmeye davet etti. "Canlı kalkan konusu yanlış anlaşılıyor, herkes kendi alanında barış için kalkan olmalı. Bende barış için siyasi canlı kalkan olacağım" diye konuşan Uca, söz konusu girişime AB Parlamentosu’ndan, liberal, sosyalist, demokrat ve sosyal demokrat kesimde yer alan pek çok milletvekilinin destek verdiğini bildirdi.

Bir gazetecinin, "Çağrınız orduya mı, PKK’ya mı?" diye sorması üzerine söz alan girişim üyelerinden Mihri Belli ise, "Çağrımız Türkiye’deki yurtseverlere, muhatabımız yurtseverlerdir. Kuzey Irak’taki oluşum kaçınılmaz olarak ilkel Kürt milliyetçiliğini ve din meselesini kullanacaktır, bu ABD’nin elindeki silahtır. Bu silahı elinden almanın tek yolu ise yurtsever demokratik bir güç oluşturmaktır" diye konuştu. Girişim sözcüsü Akın Birdal, önümüzdeki günlerde daha kitlesel çalışmalarla hareketin genişletileceğini de duyurdu. Girişim çerçevesinde yapılacak eylem ve etkinlikleri daha sonra açıklayacaklarını belirten Birdal, en kısa sürede Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, CHP Lideri Deniz Baykal ve emek örgütü temsilcileriyle temasa geçeceklerini vurguladı. Toplantıya, Akın Birdal, Feleknas Uca ve Mihri Belli’nin yanı sıra, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Bergamalı köylülerin lideri Oktay Konyar, gazeteci Celal Başlangıç ve yazar Fazilet Çulha katılırken, yazar Vedat Türkali, eski bakan Ercan Karakaş gibi pek çok aydın da girişimin ortak bildirisine imza atanlar arasında yer aldı.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 16:11:22
Güncelleme :18 Ekim 2004 Pazartesi 18:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?