29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Uçak değil tren!

ABD tarihinin ilk hızlı tren ağı, California Eyaleti'nde oluşturulacak. Saatte 350 kilometre hıza ulaşma kapasiteli trenler San Francisco ile Los Angeles arasındaki mesafeyi 2.5 saate indirecek.

California Eyalet Meclisi'nde alınan karar, ABD'nin ilk hızlı tren projesinin başlamasını sağladı. 44 milyar dolarlık projenin ilk etabı için 9.95 milyar dolarlık ödenek çıkarılmasını oylayan meclis, görüş birliğine vardı.

2020 yılında hizmete girmesi planlanan hızlı trenler, ilk olarak San Diego ile Sacramento arasında işleyecek. Eyaletteki bu 2 büyük kent için ilk etapta 32 milyar dolar harcanacak.

2030 yılı için hedeflerini belirleyen California Hızlı Tren Yönetimi, yaklaşık 117 milyon yolcu taşımayı düşündüklerini açıkladı.

Bu arada yapılacak harcamaların büyük bir kısmının federal hükümet ile özel sektör girişimcilerinden gelmesi bekleniyor. 160 bin inşaat işçisine istihdam sağlaması beklenen proje aynı zamanda diğer sektörlerde 450 bin kişi için iş kapısı olacak.

Eyaletteki ulaşım sorununa alternatif bir çözüm yolu olarak girişilen projenin teknolojisinin Japonya ya da Avrupa'dan alınması öngörülüyor.

ABD'de şuan hızlı tren kategorisine alınmayan ancak en fazla 135 kilometre hıza ulaşabilen trenlerin bulunduğu ağ Washington, Boston ve New York arasında işliyor.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 11:52:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?