17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ücretten En Yüksek Vergiyi Türkiye Alıyor

Türkiye`nin; birçok ülkenin muafiyet uyguladığı evli, eşi çalışmayan, çocuklu çalışanlar bazında yapılan karşılaştırmada, OECD`nin ücretlerdeki vergi yükü en yüksek ülkesi oldu.
OECD`nin üye ülkelerde ücretler üzerindeki vergi yüklerine ilişkin 2003 yılı raporu açıklandı. Buna göre Türkiye`de ücretler üzerinden ödenen gelir vergisi ve sosyal güvenlik primlerinin toplam işçilik maliyeti içindeki payı 2003 yılında ortalama yüzde 42.1 düzeyinde gerçekleşti. Türkiye`de çalışanın bekar ya da evli olmasına göre değişmeyen söz konusu oran, OECD ülkelerinin çoğunda ise evli ve çocuklu çalışanlara, önemli oranlarda vergi muafiyetleri tanınması nedeniyle farklı düzeylerde oluştu.
Bekar çalışan bazında ücrette en yüksek vergi yükünün yüzde 54.5`le Belçika`da bulunduğu; evli, eşi çalışmayan, iki çocuklu bir çalışan bazında yapılan karşılaştırmada ise Türkiye`nin, vergi yükü en yüksek ülke olduğu belirlendi.
2003 verilerine göre Türkiye`de yüzde 42.1 olan ortalama ücretteki vergi yükü; bekar bir çalışan bazında yüzde 54.5`le en yüksek Belçika`da olduğu belirlendi. Bu ülkeyi yüzde 52 ile Almanya, yüzde 48.3`le Fransa, yüzde 46.6 ile İsveç, yüzde 45.7 ile Macaristan izledi. Söz konusu oranın Güney Kore`de yüzde 14.1, Meksika`da yüzde 17.3`le en düşük düzeylerde olduğu belirlendi.
Aynı düzeyde ücret alan evli, eşi çalışmayan iki çocuklu bir işçinin ücretindeki vergilerin toplam işçilik maliyetine oranında yüzde 42.1`le birinci sırada yeralan Türkiye`yi yüzde 41.3`le Polonya, yüzde 40`la Fransa, yüzde 39.5`le İsveç izledi.
Bekar işçi ücretindeki vergi yükü bakımından Türkiye`nin çok üzerinde bulunan ülkelerde, söz konusu yükün, tek kişinin çalıştığı ailelerde önemli ölçüde aşağı çekildiği dikkati çekti. Vergi yükü evli, eşi çalışmayan, çocuklu bir çalışan için Fransa`da yüzde 40`a, İsveç`te yüzde 39.5`e, Belçika`da yüzde 39`a, Almanya`da yüzde 33.5`e düşüyor.
Macaristan`da yüzde 30.5, Meksika`da yüzde yüzde 17.3, Güney Kore`de de yüzde 13.6 olan söz konusu vergi yükünün özellikle Lüksemburg`da yüzde 9.6`ya, İzlanda`da yüzde 8.9`a, İrlanda`da yüzde 7.4`e kadar düştüğü dikkati çekiyor.
Ücretlerdeki vergi yükü, 1996-2003 döneminde birçok OECD ülkesinde hızla düştü. Vergi yükünde en hızlı düşüş 18.3 puanla İrlanda`da gerçekleşti. Düşüş oranında İrlanda`yı 9.9 puanla Macaristan, 8.3 puanla ABD izledi. Anılan dönemde ücretlerdeki vergi yükünün özellikle AB ülkelerinde önemli oranlarda düşürüldüğü belirlendi.
Ancak, aynı dönemde ücretler üzerindeki vergi yükünün bazı ülkelerde ise önemli oranda arttığı gözlendi. Bu dönemde ücretlerdeki vergi yükü İzlanda`da 9.5 puanla en hızlı artışı gösterdi. Bu ülkeyi 7.1 puanlık artışla Slovakya izlerken, Türkiye de 3.8 puanlık artışla üçüncü sırada yer aldı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 20 Mart 2004 Cumartesi 17:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?