16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Üçüncü Butto

Pakistan’da suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto’nun muhalefetteki partisi, yeni lideri olarak Butto’nun oğlu Bilavel Zerdari’yi seçti. Henüz 19 yaşındaki Bilavel pek gönüllü olmasa da annesinin koltuğunu devraldı. "Annemin intikamını demokrasiyle alacağım" diyen Bilavel’in "yüzde 10" lakabıyla tanınan babası Asıf Zerdari "eşbaşkan" sıfatıyla ipleri eline aldı.

ASKERİ darbenin ardından 1979’da idam edilen Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto’nun kurduğu, perşembe günü suikasta kurban giden İslam dünyasının ilk kadın başbakanı Benazir Butto’nun zirveye taşıdığı Pakistan Halk Partisi’nde (PPP) "Üçüncü Butto" dönemi başladı. Ülkenin güneyindeki Naudero kentinde toplanan parti yetkilileri, "Bilavel Zerdari’yi başkan seçtik. Asıf Ali Zerdari de eşbaşkan sıfatıyla ona yardımcı olacak" açıklamasını yaptı.

Butto ailesinin kana bulanmış siyasi mirasını katledilen annesinden devralan 19 yaşındaki Bilavel, parti lideri olarak ilk konuşmasında, "En iyi intikam yolu demokrasidir. Annemin intikamını demokrasiyle alacağım. Partimiz uzun demokrasi mücadelesine yeni bir kuvvetle devam edecek" dedi. Bilavel yaş sınırlaması yüzünden en az 6 yıl daha milletvekili olamayacak.

AVCI VE BİNİCİ BİLAVEL

1988’in eylül ayında, yani annesi Benazir Butto’nun cunta lideri Ziya ül Hak’ın gölgesinde genel seçimleri kazanıp başbakan olmasından bir ay önce doğan Bilavel’in ismi, "benzersiz" anlamına geliyor. Ayrıca Hint müziğinin ’taat’ denilen geleneksel makamlarından birinin adı da Bilavel.

Benazir Butto, Londra’da Hürriyet’e verdiği bir röportajda hayatının en mutlu gününü sorduğumuzda, "Oğlum Bilavel’i doğurduğum ve başbakan seçildiğim gün" demişti. Butto, vasiyetinde, ölmesi halinde partinin geleceğiyle ilgili görüşlerini okuma görevini oğluna vermişti.

10 yaşındaki Bilavel, 1999 yılında annesi ve kız kardeşleriyle birlikte sürgüne gitmek zorunda kaldı. Hayatlarının yarısı Londra, yarısı Dubai’de geçiyordu. Avcılık yapmaya ve ata binmeye meraklı, tekvandoda siyah kuşak sahibi Bilavel, annesinin izinden gideceğini gösterdi. Tıpkı Benazir Butto gibi hukuk okuduğu Oxford Üniversitesi’nin saygın tartışma kulübü Oxford Birliği’ne başkan seçildi.

Annesinin cenazesinde üzgün ama dirayetli görünen Bilavel’in partinin başına geçmeye güçlükle ikna edildiği belirtiliyor. Bilavel, Londra’nın rahat atmosferinden Pakistan’ın kaotik siyasi ortamına girmeye hiç istekli değildi ama ikna edildi. O eğitimini tamamlayana kadar partide ipler, babası Asıf Ali Zerdari’de olacak.

Benazir Butto, "Beni öldürürlerse partim o rüzgarla seçimleri kazanır" demişti, ama muhalif aydınlar 40 yıllık partinin vitrinine konan yeni isimlerden memnun değil. Pakistanlı yazar İstihak Baig, "Bu zayıf parti liderliği, Pervez Müşerref’in işine gelecektir" dedi.

İç çekişmelerle çalkalanan partinin dünkü toplantısından çıkan bir diğer karara göre, PPP, 8 Ocak’ta yapılması planlanan seçimleri boykot etmeyecek. Butto suikastı konusunda BM ve İngiliz hükümetinden yardım isteyen PPP, Navaz Şerif başta olmak üzere diğer muhaliflere de seçimlere katılma çağrısı yaptı ve olumlu yanıt aldı. Müşerref yanlısı iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği de suikast sonrası oluşan kaotik siyasi ortama rağmen seçimlerin zamanında yapılmasından yana olduklarını açıkladı.

GÖLGE BAŞKAN ’BAY YÜZDE 10’

Bİlavel’in başkan olduğu partide babası Asıf Ali Zerdari eşbaşkan. Benazir Butto’nun hayattayken "Hala aşığım" dediği kocası Zerdari (51), aileden gelen servetiyle playboy olarak ün yaptı. 1987’de Butto ile evlenince siyasete ağırlığını koydu. Butto’nun ikinci dönemi biter bitmez hapse atıldı. Yolsuzluk yüzünden 8 yıl hapiste kalan Zerdari, 2004 yılında beraat edince serbest bırakıldı. Buna karşın Zerdari’nin ismi temize çıkmadı. Pakistan’da ezici bir çoğunluk, eşinin iktidarı döneminde aldığı rüşvetlerden dolayı ismi "Bay Yüzde 10"a çıkan Zerdari’nin saygınlığının yok olduğunu ve siyaset yapmaması gerektiğini düşünüyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 02:05:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?