17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ukrayna seçim yasasını onayladı

Ukrayna Parlamentosu, seçim yasasında ve anayasada yapılan değişiklikleri onayladı.

Parlamentoda yapılan oylamada, milletvekillerinin büyük çoğunluğu değişiklikler lehine oy kullandı.

Böylece, tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 26 Aralık’ta yeniden yapılmasının önü açılmış oldu.

Ukrayna Yüksek Mahkemesi, 21 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine 26 Aralık’ta yeniden sandık başına gidilmesini kararlaştırmıştı.

Muhalefet lideri Viktor Yuşçenko, bu seçimde de benzer olayların yaşanmaması için seçim sisteminde reform yapılmasını istiyordu.

Kararın açıklanması ardından taraftarlarına seslenen Yuşçenko, hile karışmadan yapılacak bir seçimin kendilerine zafer yolunu açacağını söyledi

Hükümet ise bunu ancak cumhurbaşkanının yetkilerinin bir bölümünün Meclis’e devredilmesi koşuluyla kabul edeceğini söylüyordu.

Parlamentoda kabul edilen değişiklikler, muhalefet ve iktidarın talepleri arasındaki bir uzlaşmanın ürünü.

Bu değişiklikler, 26 Aralık’ta yapılacak olan yeni seçimlere hile karışması ihtimalini azaltmayı ve cumhurbaşkanlığı yetkilerinin sınırlanmasını öngörüyor.

Ayrıca, değişiklikler kapsamında, seçimleri Başbakan Viktor Yanukoviç’in kazandığını açıklayan seçim kurulu başkanının görevine son verilmesine de karar verildi.

Seçim yasasında ve anayasada öngörülen reformlar, parlamentoda bulunan Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma tarafından da onaylandı.

Değişikliklerin onaylanması, başkent Kiev’de seçimlerin yapıldığı günden bu yana
protesto gösterileri yapan muhalefet yanlıları tarafından alkışlarla karşılandı.

Ukrayna’da seçim kurulu, muhalefetin hile iddialarına karşın, Rusya yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç’i seçimlerin galibi ilan etmiş, ancak Yüksek Mahkeme bu kararı geçersiz saymıştı.

Tartışmalı seçimlerden sonra başlayan kriz, ülkeyi bölünmenin eşiğine getirirken, kriz Batı ile Rusya arasında da gerginliğe neden olmuştu.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 02:37:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?