18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ukrayna seçimleri iptal edildi

Ukrayna parlamentosu ülkede bir haftadır protesto gösterilerine neden olan tartışmalı seçimlerin yarattığı krizin ardından yaptığı toplantıda sonuçları geçersiz ilan etti.

Parlamento’nun geçen Pazar günü yapılan seçimlerin sonucunu değiştirme yetkisi bulunmuyor.

Ancak muhabirler, Parlamento’nun, Seçim Komisyonu’nun çalışmalarını eleştiren bir karar almasının Pazartesi günü toplanacak Yüksek Mahkeme üzerinde siyasî bir baskı oluşturabileceğini belirtiyorlar.

Parlamento Başkanı Vladimir Litvin, krizin çözümü için en akılcı yöntemin seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmek olacağını söyledi. Seçimin galibi ilan edilen Başbakan Viktor Yanukoviç bu öneriyi daha önce reddettiğini açıklamıştı.

Ukrayna’da iki rakip lideri Başbakan Viktor Yanukoviç ve muhalif Viktor Yuşçenko yaptıkları görüşmede krize görüşmeler yoluyla çözüm bulunması konusunda anlaştı.

Başkent Kiev’de yapılan toplantıya şu anki devlet başkanı Leonid Kuçma da katıldı. Kuçma iki tarafın da şiddeti reddettiğini ve bir siyasi diyalog başlatıldığını söyledi.

Ukrayna’da yaklaşık 10 yıldır iktidarda olan Kuçma’nın, Yanukoviç’i desteklediği biliniyor.

Yanukoviç-Yuşçenko görüşmesinde, Avrupa’dan üç arabulucu; AB’nin dış politika yetkilisi Javier Solana, İkinci Dünya Savaşı’na kadar Ukrayna’nın batısına hakimolan Aleksander Kwasniewski ve Litvanya Cumhurbaşkanı Valdas Adamkus da hazır bulundu.

Bu arada, Amerikan Başkanı George Bush, uluslararası topluluğun Ukrayna’daki krizi yakından takip ettiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov se, Ukrayna’da seçim sonrası yaşanan krize çözüm amacıyla yabancı ülkelerin devreye girmesinden rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. Lavrov, "Bazı başkentler, Avrupa’nın sınırlarını yeniden çizmek istiyor" dedi.

Mahkemeye başvuru

Ukrayna Yüksek Mahkemesi, perşembe günü hile iddiaları araştırılana kadar seçim sonuçlarının resmen ilanını askıya aldı.

Muhalefet lideri Viktor Yuşçenko’nun yandaşları, Ukrayna Yüksek Mahkemesi’ne seçimlerin iptali için dilekçe vermişti.

Dilekçeyi incelemeye alan mahkeme, seçimleri Başbakan Viktor Yanukoviç’in kazandığını duyuran resmi sonuçların yayımlanmasını durdurmuştu.

Resmi bir sözcü, mahkemenin ilk olarak muhalefetin seçimlere hile karıştırıldığı yönündeki iddiasını inceleyeceğini belirtmişti.

Mahkemenin seçimi toptan iptal yetkisi yok; ancak usulsüzlük saptadığı bölgeleri iptal edebiliyor.

Hükümetten nispeten bağımsız kalabildiği kabul edilen Yüksek Mahkeme, seçim kampanyası sırasında da iki kez muhalef lehine karar vermişti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan bir BBC muhabiri, mahkemenin bu kararının seçim sürecini dondurduğunu belirtiyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 15:58:33
Güncelleme :27 Kasım 2004 Cumartesi 16:23:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?