18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Ukrayna Türkiye için tehdit mi?’

Ukrayna’de yemin ederek görevi devralan devlet başkanı Viktor Yuşçenko’nun dünkü Rusya ziyareti, Avrupa gazetelerinde geniş yer bulmaya devam ediyor.

Alman Die Tageszeitung, başbakanlığa Yulia Timoşenko’nun aday gösterilmesi konusunda "kavgacı Yulia, Kremlin için bir boğanın önünde kızıl örtü sallamak gibi" benzetmesini yapıyor. "Kremlin bu atamayı olsa olsa yeni bir aşağılanma olarak görebilir"

İngiltere’de Guardian, Timoşenko’yu tanıtmaya girişiyor.

"Turuncu devrimin başını çeken 44 yaşındaki eski başbakan yardımcısı, doğalgaz alanında önde gelen zengin bir milyarder. Servetinin kaynağı sorgulanıyor ve geçen yıl Rus makamları hakkında rüşvet gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı."

Der Tagesspiegel "Avrupa Birliği Ukrayna konusunda son derece ihtiyatlı davranıyor ve önce Türkiye konusunda odaklanmaya çalışıyor" diyor:

"Muzaffer Ukraynalı devrimciler de bu durumu telafi etmek için önce doğu komşularını ziyaret ediyorlar."

Times’ın dış haber editörü Bronwen Maddox, "Yuşçenko’nun başkanlığı üzerinden 48 saat bile geçmemiş olsa da ülkeyi Avrupa Birliği’ne dahil etme yolundaki ivme durdurulamaz görünüyor" diyor ve bu noktada Türkiye’nin durumuyla karşılaştırmalara girişiyor:

"Türkiye kaygılanmalı... Pek çok ülkede, özellikle de Orta Avrupa’da Türkiye’yi kulübe kabul etmektense Ukrayna’yı kucaklamak çok daha fazla destek buluyor. Bu da Avrupalı diplomatlar için bir açmaz. Ne Yuşçenko’yu baltalar durumda görünmek istiyorlar ne AB kapılarının ardına kadar açık olduğu izlenimini vermek. Ne de Türkiye’nin üyelik sürecini baltalamak."

Türkiye konusunda Avrupa içinde derin bölünmeler olduğuna dikkat çeken Maddox, Belçika iktidar partisinin Avrupa anayasasını referanduma sunma önerisini desteklemekten, konunun bir ’Türkiye referandumu’na dönüşmesi endişesiyle vazgeçtiğini vurguluyor.

Türkiye için Ukrayna tehdidi henüz belirginleşmiş değil diyen Maddox, uyarılarını da sürdürüyor.

"Ama eski üyeler, yeni ülkelerin katılımı için "bir hazım dönemi" gerektiğini düşünüyor. Seçmenler de ansızın kulübün artık "ağzına dek dolduğu"na hükmedebilir."

Times’ın dış haberler editörüne göre bu nedenlerle şimdilik Ukrayna ile daha yakın bağlar sağlayacak 10 maddelik bir planla yetinilecek.

Fransız meclisinde oturum

Türkiye konusundaki tartışmalar bugün yeniden Fransız meclisine taşınıyor. Le Figaro, asıl amacı Fransa anayasasında değişiklik yaparak, Avrupa anayasası hakkındaki referanduma hukuki altyapı hazırlamak olan oturumu, bir savaşa benzetiyor.

"Anayasanın değişeceği baştan belli bir sonuç olsa da, bu oturum büyük bir referandum savaşının da başlangıcı olacak. İşte bu savaşın sonucunun ne olacağı o kadar net değil. Çünkü Türkiye meselesi işleri karıştırabilir."

"Oturum sırasında hükümet, anayasa ve Türkiye konularının bibiriyle bağlantılı olmadığını açıklamak için büyük bir çaba harcamak durumunda kalacak"

Liberation da bu oturum için savaş benzetmesini kullanan bir diğer gazete... "Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkanlar oturumu savlarını açıklamak için bir fırsat olarak görüyor."diyor Liberation.
BBC TÜRKÇE YAYINLARI
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 09:17:38
Güncelleme :25 Ocak 2005 Salı 09:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?