19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ukrayna´da Yanukoviç yeniden başbakan

Ukrayna Seçim Komisyonu, Pazar günkü tartışmalı seçimleri başbakan Viktor Yanukoviç’in kazandığını duyurdu. Ukrayna Seçim Komisyonu, Pazar günkü tartışmalı seçimlerin sonuçlarını kısa süre önce açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, muhalif lider Viktor Yuşçenko seçimi kaybetti. Moskova yönetiminin desteklediği Başbakan Viktor Yanukoviç’in koltuğunu koruduğu kaydedildi.

Muhalefet, Seçim Komisyonu’nu başbakan Viktor Yanukoviç lehine usülsüzlük yapmakla suçluyor.

Muhalif lider Viktor Yuşçenko’yu destekleyen binlerce kişi bina önünde toplanmayı sürdürürken bir kaç yüz kişinin de binanın girişini kapattığı belirtiliyor.

Bu arada Başbakan Viktor Yanukoviç’e destek veren binlerce madencinin de başkente doğru yola çıktıkları öğrenildi.

Bu arada komisyon binasının dışında güvenlik önlemleri artırıldı.

Muhalefet, Seçim Komisyonu’nun başbakan Viktor Yanukoviç lehine usülsüzlük yapmakla suçluyor.

Protestoların üçüncü gününde kalabalığa seslenen Yuşçenko, siyasi diyaloğa hazır olduğunu ve seçimlerin yeniden yapılmasını kabul edeceğini söyledi.

Kiev’deki muhabirimiz, sokakların hafif bir gerginliğe rağmen sakin olduğunu anlatıyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Olexander Kuzmuk, bölgeye asker konuşlandırıldığı haberlerini reddetti.

Seçim Komisyonu, oyların neredeyse tamamının sayıldığını ve Başbakan Viktor Yanukoviç’in 3 puan önde gittiğini açıklamıştı.

Bugün muhalefet ile görevini devredecek olan devlet başkanı Leonid Kuçma arasında sorunu çözmek için görüşmeler olacağı açıklanmıştı.

Ancak muhalefet böyle bir görüşme planlanmadığını söylüyor.

Yanukoviç ise bakanları ile yaptığı toplantıda, ülkede her şeyin yolunda gittiğini söyleyerek çalışmalara devam edilmesini istedi.

Avrupa’dan uyarı

Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Jose Manuel Barroso, seçim sonuçları bağımsız ve ciddi şekilde gözden geçirilmediği takdirde, bunun Ukrayna - Avrupa Birliği ilişkilerine bazı etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği, ayrıca, taraflara anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeleri çağrısında bulundu.

Bu arada 150 diplomatın Avrupa yanlısı Yuşçenko lehine bir bildiri yayınlamaları ardından, Dışişleri bakanı Konstantin Hrişenko, kendi bakanlığındaki diplomatlara olaylara karışmamaları uyarısı yaptı.

Seçimlerden sonra Başbakan Viktor Yanukoviç’i tebrik eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şimdi seçimleri kimin kazandığını söylemek için çok erken olduğunu söyledi.

Yemin töreni

Muhalefetin adayı Viktor Yuşçenko, dün Ukrayna parlamentosunda kendini devlet başkanı ilan etmişti.

Muhalefet lideri, İncil’e elini basarak yemin etmişti, ancak bu yeminin yasal hiçbir geçerliliği bulunmuyor.

Bu sembolik yeminde, Yuşçenko Ukrayna halkının özgürlüğünü ve haklarını koruma sözü verdi.

Muhalefet milletvekilleri, parlamentoyu, Yanukoviç’in seçimleri kazandığını ilan eden seçim komisyonu hakkında bir güvensizlik önergesini tartışmak üzere olağanüstü toplantıya çağırmışlardı.

Ancak, iktidar milletvekillerinin toplantıyı boykot etmesi nedeniyle oturumda oylama yapılabilmesi için yeterli çoğunluk sağlanamamıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanması ardından, zaferi dolayısıyla Viktor Yanukoviç’i tebrik eden Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise şimdi kimin kazandığını söylemek için erken olduğunu belirtiyor.

Merkezi seçim komisyonu, yüzde 49,4 oy oranıyla Başbakan Viktor Yanukoviç’i seçimin galibi ilan etmiş; muhalefet lideri Vikotr Yuşçenko’nun ise sandıklarda yüzde 46,7 destek gördüğünü duyurmuştu.

AA - BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 18:59:07
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 12:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?