16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ülker dünya devini aldı

Yüzyıllar önce Coventry’de çırıl çıplak sokaklarda yürüyerek kocasının uyguladığı yüksek vergileri protesto eden Lady Godiva’nın ismini taşıyan lüks çikolatacı Godiva’yı, Ülker 850 milyon dolara satın aldı. 500 milyon dolar cirolu Godiva 80 ülkede 450 butiğe sahip.

BAŞTA bisküvi ve çikolata olmak üzere 7 milyar dolar büyüklüğe sahip gıda devi Ülker, 80 yıllık lüks çikolata ikonu Belçikalı Godiva’yı 850 milyon dolara satın aldı. Usta çikolata üreticisi Joseph Draps’ın Bürüksel’de 1926’da kurduğu şirket, şık ve el yapımı özel çikolataların ilk başlangıç noktası olarak kabul ediliyor ve yıllık cirosu 500 milyon dolara yaklaşıyor. Belçika’dan Singapur’a, Dubai’den Denver’a 80 ülkede 450’nin üzerinde butikte ve 9300 noktada satılan Godiva bir süredir alıcı bekliyordu. Godiva’yı 40 yıl önce satın alan Amerikalı gıda şirketi Campbell Soup, ana iş kolları olan çorba ve bisküviye odaklanacakları için bir süre önce Godiva markasını satacaklarını açıklamışlardı. 20 Aralık’ta imzalanan anlaşma ile Godiva tüm uluslarası iştirakleri, markaları, tesisleri, ticari sır ve patentleri ile birlikte Türkiye’nin gıda devi Ülker Şirketler Topluluğu’nun bünyesine girdi.

1 MİLYAR DOLAR DEĞER BİÇİLDİ 7.3 milyar dolar ciroya sahip Campbell Soup’un CEO’su Douglas Conant lüks çikolata işinin şirketlerine çok uygun olmadığını açıklamış ve muhtemel taliplere yeşil ışık yakmıştı. Conant’ın açıklaması üzerine uzmanlar Godiva’ya 1 milyar dolar değer biçmişlerdi. İsviçreli çikolata devi Lindt, açıklamaların ardından Godiva’nın kendileri için mükemmel bir marka olduğunu belirtmiş ancak bir satın alma görüşmesi içinde olmadıklarını duyurmuştu. Lindt’in fiyatı yüksek bulduğu kulislerde tatlı bir dedikodu olarak konuşulmuştu.

50 YILDIR GLOBAL MARKA: Godiva çikolataları Belçika dışına ilk olarak 1958’de çıktı. Pariste ilk butiğini açan Godiva 1966’da Kuzey Amerika’da mağazalara girdi. 1972’de New York’un meşhur Fith Avenue’sünde ilk Godiva butiği açıldı. 1972’de Godiva’ya Uzakdoğu pazarı açıldı. 80 ülkede 450’nin üzerinde butik ve mağazası bulunan Godiva 40 yıl önce Amerikalı gıda devi Campbell Soup tarafından satın alınmıştı.

KADIN EFSANENİN İSMİNİ ALDI Çikolata üstadı olarak anılan Joseph Draps, yüzlerce yıl önce yaşamış kadın efsane Lady Godiva’nın ismini 1926 yılında yarattığı çikolatalarına verdi. Lady Godiva, krallıkta halkına zulm eden kocası Lord Leofric’in aksine Coventry’de güzelliği ve cömertliğiyle bir efsaneye haline gelmişti. Lord Leofric’in halkına uyguladığı ağır vergileri protesto eden Lady Godiva’ya kocası vergileri kaldırmak için şu teklifte bulundu: "Çok güzel bir kadın olarak çırıl çıplak sokakta yürürken eğer halkın evlerinde oturup sana bakmazlarsa, vergiler geçersiz olacak." Lord Leofric ve Lady Godiva anlaşmaya vardılar. Sabah olupta gün ağardığında kadife tenli olarak anılan Lady Godiva çırılçıplak sokaklarda yürüyerek bütün şehrini gezdi ve bir tek perde onu görmek için aralanmadı. Halkının onuruna güvenen Lady Godiva bahsi kazandı ve Lord Leofric de verdiği sözleri tutarak vergilendirmeyi hafifletti, yoksullardan daha az vergi almaya başladı. Kocasına boyun eğmeyen, güzel ve iyi kalpli Lady Godiva, çarpıcı, tutkulu bir isim arayan çikolata üstadı Joseph Draps’a ilham verdi.Lady Godiva efsanesi lüks çikolatalarda yaşamaya devam etti.

Dünya devini bünyesine kattı

Ülker Bisküvi Çikolata - Kek Grubu Başkanı Ali Ülker satın almayla ilgili olarak şunları söyledi: "Bölgesel güç olma yolunda önemli adımlar atmış olan Ülker’in daha önce gerçekleştirmiş olduğu yurt dışı yatırımların yanı sıra, Godiva gibi bir dünya devini bünyesine katması işine verdiği değerin en önemli göstergelerinden biridir. Konusunda uzman ve premium çikolata üretimi ve pazarlaması hususunda lider Godiva’nın bir Türk firması tarafından satın alınmış olmasını çok önemsiyoruz. Müşterilerine her zaman yenilikler sunan, hizmet kalitesiyle ve lezzetiyle lider Ülker, dünyaya açılmadaki öncü rolünü bir kez daha sergilemiştir."

Amerikalı çorbacı için lüks kaldı

BELÇİKALI Godiva’yı 40 yıl önce 7.3 milyar dolar ciroya sahip Amerikalı devi Campbell Soup satın almıştı. Belçikalı çikolata markasının global büyümesinde Amerikalı şirketin büyük katkısı olsa da çorba, bisküvi gibi gıdanın temel alanlarına odaklanan bir şirket için Godiva çok lüks bir marka olarak kalmıştı.

Kosher çikolataları da seçeneklerde

GODIVA yüzlerce çikolata seçeneği arasında Kosher (Yahudi inancına uygun gıda sertifikası) çikolata seçeneklerine de sahip. Godiva posta, telefon ve internet üzerinden de önemli miktarlarda satış yapmasıyla biliniyor.

Golden’i alıp marka yaptı Ülker çatı oldu

SABRİ Ülker’in 62 yıl önce bisküvi üretimiyle başlayan Ülker bugün çikolatadan süte, meyveli yoğurttan sakıza gıdada yüzlerce farklı ürün ve markaya sahip. 7 milyar dolar büyüklükteki Ülker, geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin en eski çikolata markalarından Golden’i Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker’in değimiyle ’iyi para vererek’ satın aldı. Ali Ülker, Ülker çikolatanın adını Ülker Golden çikolata olarak değiştirdiklerini, bundan sonra Ülker ismini çatı ve garantör olarak kullanacaklarını, diğer markaların kendi başına ayakta duracaklarını söylemişti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2007 Cuma 02:28:03
Güncelleme :21 Aralık 2007 Cuma 11:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?