24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ülkücülerin ‘haç’ eylemi Batı basınında

Batı’da, Ülkücülerin 6 Ocak’ta Hz. İsa’nın vaftiz gününe denk gelen Rumların denizden haç çıkartma geleneğini protesto etmesi ve eski DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit’in "din elden gidiyor" yönündeki açıklaması, Türkiye’de dini azınlıklara yeterince saygı göstermediğinin kanıtı olarak değerlendirildi.

Fransız Le Figaro gazetesi 12 Ocak tarihli sayısında, AB Zirvesi’nden üyelik müzakere kararını alan Türkiye’nin reform yolunda daha çok mesafe alması gerektiğini belirterek "Türkiye’nin adaylığının en tartışmalı dosyalar arasında yer alan dini azınlıklara saygı konusu en hassas dosyalardan biri olmayı sürdürüyor" yorumunu yaptı.

Türkiye’de dini azınlıklara yeterince saygı gösterilmediğinin kanıtı olarak İstanbul’daki Rumların denizden haç çıkartma geleneğinin bu yıl ülkücülerce engellenmesini gösteren Le Figaro, Türkiye’nin Rum Patriği’nin "ekümenik" sıfatını tanımadığını da yazdı.

KRİSTAL GECE BENZERİ 6-7 EYLÜL’DE BİLE YAPILMIŞ

Son olarak MHP lideri Devlet Bahçeli Adana’da "son üç yıldır görüyoruz" diyerek yaşlı Rum vatandaşların merakla bekledikleri, Rum gençlerin ise yaşatmak için çaba gösterdikleri geleneği eleştirdi.

Bahçeli’nin "son üç yıldır görüyoruz" dediği gelenek çok kültürlü İstanbul’da yüzyıllardır sürüyor. Rumların insani hakları Lozan Antlaşması’yla da güvence altına alınmış bulunuyor.

Suların kutsanmasını simgeleyen tören, Ortodoksların yaşadığı tüm ülkelerin kıyılarında yapılıyor.

Törenin Rum vatandaşlarca azınlıkların dükkanlarına Nazilerin "Kristal Gece"si benzeri saldırıldığı 6-7 Eylül sonrasında bile sorunsuz kutlandığı kayıtlarda yer alıyor.

Patrikhane’nin bulunduğu Fener semtinde deniz kirliliği nedeniyle uzun yıllar yapılamayan tören, denizin temizlenmesi nedeniyle yeniden gerçekleştirilmeye başlandı.

DİN ELDEN GİDİYOR

Ruhban Okulu’nun açılmasının AB’nin müzakerelerin açılmasından önce Ankara’dan beklendiği jestlerden biri olduğunu öne süren Le Figaro, dini özgürlüğü alanında "bazan şaşırtıcı saldırılar"ın olduğunu belirterek Rahşan Ecevit’in "din elden gidiyor" yolundaki açıklamasına dikkat çekti.

Le Figaro, "çok laik" olarak nitelendirdiği eski başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in "Türkiye’de son yıllarda inşa edilen kiliselerin sayısının önemli ölçüde artmasının Türkiye’de İslam’ı tehlikeye attığı"nı söylediğini belirtti. Gazete, Rahşan Ecevit’in su sözlerinin Batı ile ilişkileri konusunda Türkiye’yi sarsabilecek çelişkileri çok iyi yansıttığı yorumunu yaptı.

İHD’DEN MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ’YE SUÇ DUYURUSU

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında, "Rum yurttaşlara karşı şiddet çağrısında bulunduğu" gerekçesiyle yarın suç duyurusu yapacak.

İHD’den yapılan açıklamaya göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Adana mitinginde, "Rum yurttaşları hedef alan ve şiddet çağrısında bulunan" sözlerine ilişkin, yarın suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi. Farklı kimliklere düşmanlık ve nefret söylemine karşı kamuoyu oluşturmak adına gerçekleştirileceği ifade edilen suç duyurusunun, Sultanahmet Adliyesi’nde yapılacağı duyuruldu.

ANKA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 01:49:09
Güncelleme :18 Ocak 2005 Salı 01:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?