24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Milli Egemenlik Yılı ilan edilen Meclis’in 85. kuruluş yıldönümü, birçok ülkeden gelen çocukların da katılımı ile tüm yurtta törenlerle kutlanıyor. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara hediyesi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bugün tüm yurtta, KKTC’de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis’teki Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. TBMM Başkanı Arınç’ın anıta çelenk koyması ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın TBMM’deki Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ve ardından da Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. TBMM Başkanı Bülent Arınç vce Başkanlık Divanı üyeleri sabah saat 09.00’da TBMM’deki Atatürk Anıtını’na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu ilk törene, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk de katıldı. TBMM Başkanı Arınç başkanlığındaki devlet erkanı daha sonra Anıtkabir’deki törene katıldı. Anıtkabir’deki törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, kuvvet komutanları, bakanlar ve milletvekilleri bulundu. Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Arınç Misak’ı Milli Kulesi’nde bulunan Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Arınç deftere şunları yazdı: "Büyük Atatürk, Önderliğinizde tarihin şahit olduğu en büyük bağımsızlık mücadelelerinden birini vererek destansı bir zafer kazanan Gazi Meclisimizin kuruluşunun 85. Yılını kutlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleriyle birlikte manevi huzurundayız. Milli irade ve halk egemenliğini temel alarak kurduğun Türkiye Büyük Millet Meclisi, bıraktığın mirası hassasiyetle korumaya devam etmektedir. Bayrağın emin ellerde olduğunu bilmeni isterim. Demokrasinin, özgürlüğün ve eşitliğin kalbi olan Yüce Meclisimiz, Türk milletinin iradesinin yegane temsilcisi ve bağımsız varlığımızın sarsılmaz temeli olmayı sürdürecektir. Aziz Atatürk, TBMM’nin Türk milletinin en büyük iftihar kaynağı olduğunun bilincindeyiz. Milli mücadeleyi kazanan ruhun milli irade olduğunu da asla unutmuyoruz. Başlattığın büyük yürüyüş devam ediyor. Bu gurur ve coşku dolu günde aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz."


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik başkanlığındaki heyet de Anıtkabir’i ziyaret etti. Aynı saatte, izciler ve öğrenciler, Ulus Atatürk Anıtı ile Kızılay Zafer Anıtı ve Atatürk Orman Çiftliği Anıtı’na çelenkler koydular.

TBMM Genel Kurulu da özel gündemle toplanıyor. Birleşimi, TBMM Başkanı Bülent Arınç yönetecek. Arınç’ın ardından TBMM’de temsil edilen siyasi parti liderleri konuşacak. Genel Kurul’un çalışmalarını tamamlamasının ardından Meclis’te bir resepsiyon verilecek.

Kutlamalar kapsamında, izciler ve çeşitli okullardan öğrenciler, arabalarla ’’Ata’ya sevgi korteji’’ oluşturacak.

Kortej, Altınpark’tan saat 18.00’de hareket edecek ve sırasıyla Dışkapı, Ulus, Sıhhiye, Kızılay, Demirtepe, Maltepe, Tandoğan, Beşevler, Bahriye Üçok Caddesi ve Konya Devlet Yolu güzergahını izleyerek Atatürk Kültür Merkezi’ne ulaşacak.

Kortej arabalarındaki öğrenciler, ellerinde balonlar, bayraklar, konfetiler ve ponponlarla müzik eşliğinde geçiş yapacaklar. Kortejde, ’’meslekleri, hayvanları ve doğayı’’ simgeleyen öğrenci grupları da yer alacak.

Öte yandan, Ankara’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları dolayısıyla Anıtkabir ve Ulus üzerinde 08.00-13.30 saatleri arasında uçuş yasağı uygulanacak.

’Uyanık ve dikkatli olmalıyız’

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , Türkiye’nin tehlikeli bir sürece, gerginlik ortamına çekilmek istendiğini belirterek yurttaşları yönlendirmelerden, kışkırtmalardan etkinlenmeden, akıl ve sağduyu ile davranmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Sezer, ’’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’’ nedeniyle yayımladığı mesajında, Büyük Önder’in, ulusal birliği sağlayarak etnik köken, din, dil, toplumsal konum ayrımı olmaksızın herkesi aynı ülkü etrafında topladığını, Türkiye’yi esenliğe kavuşturan tasarılarını ulusuyla birlikte hareket ederek yaşama geçirdiğini ifade etti.

Sezer, ülkenin, cumhuriyetin ilanıyla birlikte karanlığa, cahilliğe, bağnazlığa ve geri kalmışlığa karşı başlattığı büyük savaşımı Atatürkçü düşünceyi özümsemiş insanlarıyla kazanmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Barış’tan rahatsız olanlar var

Türkiye Cumhuriyeti’nin gurur verici başarılarını, Türk ulusunun ortak değerlerine sahip çıkarak bölünmez bütünlüğünü, birlik ve beraberliğini koruyarak gerçekleştirdiğini ifade eden Sezer, son günlerde yaşanan bazı olayların, Türkiye’nin tehlikeli bir sürece, gerginlik ortamına çekilmek istendiğini gösterdiğini kaydetti.

Türkiye’deki barış ve huzur ortamından rahatsız olan çevrelerin her dönemde ortaya çıktığını belirten Sezer, yurttaşlara bu kişi ya da gruplara karşı ’’uyanık ve dikkatli olmaları’’ çağrısında bulundu.

Sezer, şu görüşleri dile getirdi:

’’Türkiye’nin istikrarını, birliğini bozmaya, barışa, huzura ve bölünmez bütünlüğüne zarar vermeye hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini bir kez daha yinelemek isterim. Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve bütünlüğüne yönelebilecek tehditler, devletimizin kararlılığı, yurttaşlarımızın bilinçli çabaları, ulusumuzun birlik ve beraberlik istenciyle hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Türk ulusunun sağduyusu geçmişte olduğu gibi bugün de kötü niyetli yönlendirmeleri yenecektir.’’

TBMM Başkanı Bülent Arınç , Meclis’in, huzur ortamının sağlanmasına da en büyük katkıyı yaptığını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , mesajında TBMM’nin 85. kuruluş yıldönümünü kıvançla kutlamanın heyecan ve mutluluğunun hep birlikte yaşandığını kaydetti. ADD Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı , mesajında ’’Cumhuriyet ve devriminin tehlikede olduğu bir vakitteyiz’’ ifadelerine yer verdi.

’Anadil hakkı yok’

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise mesajında, ’’Bu yıl da yönetenler koltuklarını çocuklara devredecek, göstermelik törenlerle çocuk bayramını geçiştirecekler’’ dedi. Bakırhan,Kürt çocuklarının anadilde eğitim hakkından yoksun olduğunu söyledi.


KENTHABER
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2005 Cumartesi 12:56:32
Güncelleme :24 Nisan 2005 Pazar 00:34:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?