18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Uluslararası alanda vuruldu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin Cuma günü düşürdüğü Türkiye’ye ait keşif uçağının Türkiye’nin radarlarını test etmek amacıyla uluslararası alanda seyrettiği sırada düşürüldüğünü açıkladı. Davutoğlu, “Böyle bir durumdan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya da amatörcedir” diye konuştu.

Malatya Erhaç Hava Üssü'nden kalkan keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından, dün Ankara'da çok sıcak saatler yaşandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında dün Dışişleri Konutu’nda bir araya gelen Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan bir toplantı yaptı. Toplantıda uçağın Suriye Hava Sahası’nı ihlal edip etmediği ve pilotlarla ilgili yürütülen arama kurtarma çalışmaları ele alındı. Bu kapsamda uçağın “radar izi” ve görev kayıtları ayrıntılı şekilde değerlendirildi.

Bakan Davutoğlu bu değerlendirmelerden elde edilen sonuçları bugün ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

UÇAĞIMIZIN GÖREVİ ULUSLARARASI RADAR SİSTEMİMİZİN TEST EDİLMESİDİR
TRT Haber kanalında canlı yayında yaşananları ve bundan sonra yapılacakları aktaran Davutoğlu, “Uçağımızın görev tanımı uluslararası radar sistemimizin test edilmesidir, herhangi bir Suriye misyonu yoktur. Bütün sahillerimizde ulusal güvenliğimizi ilgilendiren uçuşlar yapılır” diye konuştu.

Uçağın silahsız olarak tek başına uçtuğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Uçağımız solo uçuş yaptı. Eğer herhangi başka bir gündem olsaydı tek başına gönderilmezdi, ki uçağımız silahsızdır. Yine riskli bir göreve gönderilse, uçağımızı silah donanımdan arındırmazdık” dedi.

UÇAĞIN KİMLİĞİ AÇIKTIR, TEHDİT ÇIKARMAK ART NİYETTİR
Suriye askeri sözcüsünün “Suriye kara suları üzerindeki hava sahasının batı yönünde, alçaktan hızla uçan yabancı bir cismin görüldüğü, uçağın vurulduktan sonra Türk olduğunun anlaşıldığı” yönündeki açıklamasına da yanıt veren Davutoğlu, uçağın kimliğinin açık olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, “Uçağın kimliği kamufle değildi. Herkes tarafından gözlemlenebilen bir kimliği vardı. Bu görevi yaptığını dünyaya ilan etmiş uçaktır. Böyle bir uçuştan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya amatörcedir” diye konuştu. 

...
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2012 Pazar 11:44:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?