23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Uluslararası Kriz Grubu: AKP siyasi İslamcı

Uluslararası Kriz Grubu, AKP’yi siyasi İslamcı akımlar arasında sayan bir rapor yayımladı. Siyasi İslamcı akımının ulusal iktidarı ele geçirme amacından söz eden raporda, bu akımda yer alanların genel olarak ulus-devlet yapısını kabul ettikleri, anayasal çerçevede hareket ettikleri, şiddetten kaçındıkları ve devrimci eğilimlerden çok reformcu bir yöntem benimsedikleri vurgulanıyor.

Merkezi Brüksel’de bulunan ve uluslararası krizlere yönelik analiz raporları hazırlayan düşünce kuruluşunun 2 Mart tarihinde yayımladığı ’’İslamcılığı Anlamak’’ adlı rapor, 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana İslama önyargılı yaklaşan Batılı politikacı ve gözlemcilere bilgi vermeyi hedefliyor.

İslam hareketinin farklı düzeyleri olduğunu öne süren rapor, İslamcı hareketleri ’’siyasi İslam’’, ’’misyoner İslam’’ ve ’’cihat’’ olarak üçe ayırıyor.

Sünni ve Şii İslam hareketlerindeki farklılıklara dikkat çeken rapor, Cezayir, Ürdün, Filistin, Kuveyt, Sudan ve Suriye’deki siyasi İslami akımların yanı sıra Türkiye’de AKP’yi siyasi İslam kategorisinde sayıyor.

’Ulusal iktidarı ele geçirme amacı’

Siyasi İslam akımının ulusal iktidarı ele geçirme amacından söz eden raporda bu akımda yer alanların ulus-devlet yapısını kabul ettikleri, anayasal çerçevede hareket ettikleri, şiddetten kaçındıkları ve devrimci eğilimlerden çok, reformcu bir yöntem benimsedikleri vurgulanıyor.

Rapor bu grupta yer alanları siyasi parti militanı olarak tanımlıyor.

Misyoner İslam akımını Müslüman kimliğini ve İslam inancını korumaya yönelik bir akım olarak tanımlayan rapor, bu grupta siyasi iktidarın bir hedef olmadığından söz ediyor.

Cihat akımının tehlikelerine işaret eden rapor, Müslüman bir rejime karşı savaşanlar, Müslüman olmayan işgal güçlerine karşı savaşanlar ve küresel düzeyde (Batı’ya karşı) savaşanları sayıyor.

Ilımlı siyasi İslamın orta ve uzun vadede devam edip edemiyeceğini sorgulayan rapor, cihat ve misyoner türü İslamla siyasi İslam arasında bir rekabetin bulunduğu söylüyor.

...
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 13:59:03
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 14:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?