19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Unakıtan: Bütçede yüzde 10 yerine 13 kesinti olacak

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ek önlemler paketi kapsamında, daha önce yüzde 10 olan ödenek kesintisi oranının yüzde 13'e çıkarıldığını açıkladı.
Bakan Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nda yapılan Defterdarlar ve Gelirler Bölge Müdürleri Çalışma Toplantısı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Medya mensuplarının ek önlemler paketi ve IMF'nin 7. gözden geçirme çalışmalarıyla ilgili sorularını oldukça esprili bir uslüple cevaplandıran Bakan Unakıtan, "Her medya kuruluşunun kendine göre bir maliye bakanı var. Kimi ök önlemler paketini 6 katrilyon, kimi 7 katrilyon, kimi 1.5 katrilyon olduğunu yazıyor. Bende rakamı gazetelerden öğreniyorum" dedi. IMF ile 7. gözden geçirme çalışmaları kapsamında müzakerelerin devam ettiğini hatırlatan Bakan Unakıtan, "IMF ile müzakereler devam ederken ve bir sonuca varılmadan kesin bir açıklama yapmam doğru olmaz. Ancak şunu söyleyebilirim Türkiye bu konuda ne yaptığı ve ne yapabileceğini gösterdi. Burada kimin ne dediği, ne isteği değil Türkiye'nin politikası önemlidir" diye konuştu.
Bakan Unakıtan, daha önce yüzde 10 olan ödenek kesintisinin yüzde 13'e çıkarıldığını kaydetti."Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız" ifadesini kullanan Bakan Unakıtan, bir gazetecinin, "Ek kaynak oranı nedir?" şeklinde sorusunu cevapsız bıraktı.
Gazetelerin sigaraya zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusuna ise Bakan Unakıtan, "Sigara üreticileri ile aramızda herhangi bir anlaşmazlık yok. Bu alanda bir TEKEL bir de özel sektör faaliyet yürütüyor. Biz vergi oranlarını artırdık, sigaraya zam yapıp yapmamak onların bileceği iş" cevabını verdi.
İlaçta KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdüklerini hatırlatan Bakan Unakıtan, indirimin fiyatlara yansımadığ yönündeki eleştirileri anlamsız bulduğunu belirtti. İlaçta KDV indirimi ile halkın artık daha ucuza ilaç alacağını anlatan Unakıtan, ithal ilaçlardaki indirimin yerli ilaçlara oranla daha fazla olacağını vurguladı. Unakıtan ayrıca, tekstilde KDV indirimi çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, "Gıdada KDV indirimi olacak" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Unakıtan, bu konuda henüz bir çalışmalarının bulunmadığını söyledi. Hükümet olarak kendi hesaplarını yapmak zorunda olduklarını anlatan Bakan Unakıtan, "Bundan önce bunu yaptık, bundan sonra da bunu yapacağız" diye konuştu.
Bu arada, CHP'nin seçimler için hazırladığı Temel Reis ve Kabasakal tiplemesinde kendisine de rol verilmesine sinirlenip sinirlenmediğinin sorulması üzerine Bakan Unakıtan, "Hayır hiç sinirlenmedim. Herkes istediğini yazmakta özgürdür. Halk herşeyi iyi değerlendiriyor. Halk kendisine hizmet edenleri bir tarafa koyuyor, bir takım lafgüzarlık yapanları ayrı bir tarafa koyuyor" değerlendirmesi yaptı.
YUSUF ZİYA ERARSLAN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Mart 2004 Salı 11:00:00
Güncelleme :2 Mart 2004 Salı 13:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?