18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Unakıtan: Büyük vergi ve zam yok

       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan IMF ile yürütülen 7. gözden geçirme çalışmaları sırasında millete herhangi bir yük getirmemeye, milleti zamlar altında ezmemeye gayret gösterdiklerini söyledi.
      Unakıtan 2004 yılı özelleştirme programına ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin çeşitli sorularını da yanıtladı.
      Unakıtan 7. gözden geçirme çalışmaları sırasında milletin üzerine ne kadar mali yük bineceği yolundaki soru üzerine, IMF ile oturup konuşmadan, mutabakata varmadan bir açıklamada bulunmak istemediğini ifade etti.
      Milletin üzerine bir yük getirmeyecek şekilde çalışma yaptıklarını kaydeden Unakıtan, şöyle devam etti:
      ''Millete herhangi bir yük getirmemeye, milleti zamlar altında ezmemeye gayret ediyoruz. Ama gelsinler oturalım, konuşalım, müzakere yapalım. O zaman ne olacağı ortaya çıkar. Ama burada büyük vergiler, büyük zamlar olmayacağı düşüncesindeyim.'' Bakan Unakıtan, bir gazetecinin ''Bu sözleriniz küçük zamların olacağı anlamına mı geliyor? Elektrikte yüzde 10 zamdan söz ediliyor'' diye sorması üzerine de ''Herhangi bir şey söylemiyorum. Yüzde 10-12 de büyük zam. Merkez Bankası Başkanı da açıkladı. Rakamlar değişiyor. Artık cebinizde milyonlar göremeyeceksiniz. Bundan sonra kuruşun hesabını yapacaksınız'' yanıtını verdi.
     
     ''7. GÖZDEN GEÇİRME TAMAMLANACAK''

      Maliye Bakanı, bir başka soru üzerine de IMF ile 7. gözden geçirme çalışmalarında bir sorun beklemediğini belirtti.
      İktidara geldiklerinde 4. gözden geçirmenin uzun süredir yapılmadığını ve burada bir başarısızlık söz konusu olduğunu anlatan Unakıtan, hükümet olduktan sonra bu görüşmelere başladıklarını ve başarıyla tamamladıklarını ifade etti.
      Ardından 5. ve 6. gözden geçirmenin de bitirildiğini kaydeden Unakıtan, 7. gözden geçirmeye ilişkin ilk görüşmelerin de yapıldığına dikkat çekti. Unakıtan, ''IMF heyeti gelir, ayın 16'sından sonra görüşmeler devam eder. 7. gözden geçirme de tamamlanır, kimse merak etmesin. (Acaba olur mu) diye takılınmasın. Bu da tamamlanır'' açıklamasında bulundu.
     
     ''MALİ DİSİPLİN DEVAM EDECEK''

      Kendilerinin kaynağı olmayan hiçbir harcamayı yapmadıklarını ve yapmayacaklarını vurgulayan Maliye Bakanı, mali disipline mutlaka uyacaklarını söyledi. Unakıtan, şöyle devam etti:
      ''IMF olsa da olmasa da gelse de gelmese de mali disipline uymak zorundayız. Mali disipline uymayan ne aileden, ne şirketten, ne de devletten hayır gelir. Mali disiplin olmazsa krizler gelir. Mali disipline uyulduğunda alacağına, borcuna sahip çıktığında her şey düzelir. Mali disiplin devam edecek, 2004'de de 2005'de de 2006'da da. Hesabını kitabını bilmeyen adamdan hayır gelmez.'' Unakıtan, bütçe ödeneklerinde yüzde 10'luk kesintiye ilişkin bir soruyu yanıtlarken de bütçe uygulamalarına ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzada olduğunu hatırlattı.
      Unakıtan, kendilerinin şimdiden bu kanun çıkmış gibi hareket ederek, ödenek taleplerinde yüzde 10'luk kesinti yaptıklarını bildirdi.
     
     ÖZELLEŞTİRME YAPMAYA MECBURUZ

      Maliye Bakanı, özelleştirme konusundaki bir soru üzerine de özelleştirme programının hükümetin bir programı olduğunu ve bakanlara göre değişmeyeceğini vurguladı.
      Türkiye'nin özelleştirme yapma mecburiyeti olduğunu dile getiren Unakıtan, şöyle konuştu:
      ''Yaptığımız yapamadığımız, başardığımız, başaramadığımız ortada. Biz, yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı açıklıyoruz. Tekel satılamadı. Fiyatı tatmin etmedi. Yeniden strateji çalışması yapıyoruz. Bu çalışmayı yaparken, alıcılarla da tekrar görüşüyoruz. Alıcılara göre topluca da parçalayarak da satabiliriz. Bunun açıklamasını Mart'ta yapacağımızı da söylüyoruz. Daha ne söyleyebilirim.
      THY'nin çok yakında yüzde 15 hissesi satılacak. Erdemir için de çalışma yapıyoruz. Bu sene içinde onun da hisselerinin bir kısmının satılması aşamasına geliniyor.'' Unakıtan, 2004 yılı özelleştirme gelir hedefi konusunda ise bir rakam ifade etmeyeceklerini bildirdi.
      Bir rakam verildiğinde ve o rakama ulaşılamadığında bu konuda çalışan arkadaşların şevkinin kırıldığını belirten Unakıtan, kendisinin çalışma arkadaşlarının motivasyonunu artırmak zorunda olduğunu belirtti.
      Unakıtan, daha sonra yanında oturan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve yardımcılarını göstererek, şunları söyledi:
      ''Arkadaşlar söylüyor. Bugün gelinen nokta 2.2 milyar dolar. Tekel'de 1.2 milyar dolar iptal oldu. 600 milyon dolarlık Petkim ihalesi iptal. 100 milyon dolar da Seka iptal oldu. Toplamı 4 milyar dolar diyorlar. Bu benim değil, arkadaşlarımın sözü.''
     
     PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

      Unakıtan, 31 Aralık 2003 yılı itibarıyla özelleştirme gerçekleşmelerini soran bir gazeteciye de ''Kendimizi daha iyi göstermek için bugüne kadar olanları söylüyorum. 31 Aralık olsa, içinde Tüpraş olmaz. O zaman da rakamlar aşağı düşer. Bunun açıkça izahı budur. Tüpraş girince rakam artıyor. O çıkarsa düşüyor'' dedi.
      Unakıtan, Tüpraş konusunda Tatnef'in Yönetim Kurulu'nda yetki alınmadığı haberlerinin hatırlatılması üzerine ise yetki alamayan adamın ihaleye giremeyeceğini belirtti. Tüpraş'la ilgili spekülasyonlara bakmadıklarını anlatan Unakıtan, bu konuda Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci'ye de bir mektup gelmediğini bildirdi.
      Maliye Bakanı, ''Hep performans kriterinden bahsediyorsunuz. Özelleştirme bürokratları bunun dışında mı'' şeklindeki soruyu ise ''Ben performanslarını takip ediyorum. Orada avans vermek lazım. Performansa bakıyorum. Zaten olmazsa onları özelleştireceğiz'' diye yanıtladı.
     
     "HEDEFİMİZ VAR, RAKAM SÖYLEMEDİK"

      2004 yılı özelleştirme hedefine ilişkin bir soru üzerine Maliye Bakanı, kendilerinin bir hedefi olduğunu, ancak rakam beyan etmediklerini söyledi.
      Geçen yılki 4 milyar dolarlık hedefin herkesi rahatsız ettiğine işaret eden Unakıtan, ''Rakam yok, mühim olan yaptığımız iş, neler yapacağımızı açıkladık'' diye konuştu.
      İptal edilen özelleştirme ihalelerinde bir yöntem değişikliğine gidilip gidilmeyeceği sorusuna da Unakıtan, şöyle cevap verdi:
      ''Tabi asıl olan bunları satmaktır. Eldeki hesabımızı yapıyoruz. Ama bir de çarşının hesabına bakıyoruz. Daha gerçekçi davranmak istiyoruz, gerçek alıcıların durumuna göre strateji belirliyoruz. Onun için stratejiyi buna göre belirliyoruz.'' Özelleştirme ihalelerinde fazla yabancı yatırımcı görülmediğinin hatırlatılması üzerine de Unakıtan, ''Yabancı yatırımcılar bizim arzu ettiğimiz gibi fazla olmadı. Şimdiye kadar acaba Türkiye'de özelleştirme yapılacak mı sorusu vardı. Şimdi herkes anlamıştır ki özelleştirme başlamıştır. Şimdi daha fazla yatırımcı bekliyoruz'' dedi.
      Maliye Bakanı, Petkim'i alacak şirketin yatırım yapması gerekeceğini, bunun bütün özelleştirilen kuruluşlar için gerekli olduğunu söyledi.
      Telekom'un eskiden satılması gerektiğini, ancak satılmadığını, bugün de satılmazsa bugünkü fırsatın da kaçacağını vurgulayan Maliye Bakanı, kamuoyunda, ''icap ederse iyi işleticilere bedava verin'' fikri olduğunu hatırlattı ve ''Biz iyi işleticilere veriyoruz, 100 milyonlarca dolar veren, parasını çöpe atmak için mi verir'' dedi.
      Petkim'in yüzde 88.86'lık hissesinin satışına ilişkin ihalede bu oranın düşürülüp düşürülmeyeceği konusunda da Maliye Bakanı, ''Alıcıların durumuna bakacağız. Çarşıya göre, pazara göre hareket edeceğiz'' diye konuştu.
      Yurtdışındaki vatandaşların özelleştirmeye katılımının nasıl sağlanacağı yönünde soruya karşılık da Unakıtan, yurtdışındaki Türk vatandaşlarına yönelik tanıtım ağırlıklı çalışılacağını, oralarda bazı Roadshow'lar düzenleneceğini, ancak yurtdışındakilere daha ucuz hisse satışı gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını söyledi.
     
     OTOYOLLAR VE KÖPRÜLERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

      Otoyollar ve köprülerin özelleştirme programında neden yer almadığının sorulması üzerine de Unakıtan, otoyollar ve köprüleri özelleştirme kapsamına alacaklarını, bunlara yurtdışından da ciddi talepler bulunduğunu ifade etti ve ''Otoyol ve köprüleri bu yıl içinde özelleştirme kapsamına alacağız'' dedi.
      Kamu bankalarının özelleştirilmesi konusundaki iradelerinin de aynen devam ettiğini vurgulayan Unakıtan, ancak bankaların hassas konular olduğunu, bunları çok fazla da dillendirmek istemediklerini kaydetti.
      Bankaları kuvvetlendirerek iyi bir şekilde satmak istediklerini ifade eden Unakıtan, hükümet olarak devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarana kadar özelleştirmeye devam edeceklerini bildirdi.
      Tüpraş ihalesi sonrasında yaşananların hatırlatılarak, burada yeni bir önlem düşünüp düşünmedikleri sorusuna da Unakıtan, ''Önlem almamıza lüzum yok, yaptığımız doğrudur, doğrulara devam edeceğiz'' cevabını verdi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 13:31:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?