Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen zam ve asgari ücretlerin artırılması sonrasında ’kaynak’ tartışmalarıyla ilgili olarak ek vergi getirmeyi düşünmediklerini, bunu kamu harcamalarından yapılacak tasarruflarla yapacaklarını söyledi.
Maliye Bakanı Unakıtan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, ekonomide yaşanan son gelişmelerle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Yeni vergi tartışmalarıyla ilgili yöneltilen soruya Bakan Unakıtan, "Bunu Başbakan’ın da açıkladığı gibi kamu harcamalarından yaptığımız tasarruflardan karşılayacağız. Bundan dolayı da ek bir vergi getirmeyi düşünmüyoruz. Kamunun ürettiği mallara herhangi bir zam yapmayı da düşünmüyoruz. Yüzde 10 tasarruf düşündük. Bunu da nasıl yapacaksanız, tamamen tasarruf yapılamayacak bir takım harcamalar vardır. Ücretlerden, sosyal güvenlik ödemeleri, emekli maaşlarından bir takım kesintiler olamaz. Veya vergi iadesi ödemelerinden harcamalar yapılamaz. Kalacak olan rakamlar nedir? Onun yüzde 10’unu hesapladığınız zaman ortaya 3.5 katrilyon lira çıkıyor" dedi.
Unakıtan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen zamlar konusunda IMF ile yapılacak gözden geçirme toplantılarında bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğünü kaydetti. Sürekli kaynak çalışmaları yaptıklarını da açıklayan Unakıtan, aslolan mali disiplinin kendisi olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"Burada 2004 yılında makro hedeflerini belirlerken biz, yüzde 6.5 faiz dışı fazlayı önemli bir hedef olarak koyduk. 2004 yılında da bu fazlayı elde etmek için gereken her şeyi yaparız. Herhangi bir yük geldiği zaman muhakkak bunun kaynağı olmalı. Önce kaynak çalışmaları yapıyoruz, daha sonra onun kararını, harcama kararını veriyoruz. Alınacak karar ne zaman alındı, ne zaman söylenecek? Devamlı surette kaynak çalışması yapıyoruz. Hiç kimse, şunda tereddüt etmesin ki, emin olsun ki, yüzde 6.5 faiz dışı fazla bizim olmazsa olmaz şartımızdır. Dolayısıyla mali disipline aynen uyacağız. Yüzde 6.5’lik faiz dışı fazlayı tutturmak en önemli hedefimiz."
"Özelleştirme gelirleri kaynak değil"
Maliye Bakanı Unakıtan, 2004 yılında da özelleştirmelerin devam edeceğini söyledi. Özelleştirmeden gelecek gelirleri bütçeye gelir olarak koymadıklarını belirten Unakıtan, özelleştirmeden gelecek gelirlerin büyük miktarda olsa borçlara yönelik kullandığını ifade etti. Hükümetin özelleştirme politikasının aynen devam ettiğinin altını çizen Unakıtan, bu konuda çok eleştiriler yapıldığını, kimisinin yapılan özelleştirmelerini olumlu bulduğunu, kimilerinde olumsuz bulduğunu hatırlattı. Unakıtan, "Ama bizim özelleştirmeyle ilgili idaremizde ve niyetimizde en ufak bir gerileme yok. Aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Yılın son aylarında bayağı büyük özelleştirmeler oldu" diye konuştu.
Unakıtan ayrıca, özelleştirilme yapılacak olan kurumları da açıkladı. Unakıtan, "Bu ayın 13’ünde TÜPRAŞ’ın ne olacağı belli olacak. Ayın 30’unda PETKİM var. Hemen arkasında TEKEL’i tekrar ihaleye çıkartacağız. Orada nasıl bir strateji çıkaracağımızı arkadaşlarımız tespit ediyor. Şubat ayına yetiştiremeyiz TEKEL’i, çünkü çalışmalar devam ediyor" dedi.
"Spor olsun diye özelleştirme yapmıyoruz"
Özelleştirme konusunda sorulan bir soru üzerine "Spor olsun diye özelleştirme çalışmaları yapmıyoruz" diyen Bakan Unakıtan, özelleştirmeleri en ince ayrıntılarına kadar hesapladıklarını söyledi. Unakıtan, şöyle devam etti:
"Bu ne demektir; bu fiyat az gelir satmayız. Bizim danışmanlarımız var. Onlarla da müşterek görüşmelerimiz oluyor. Potansiyel alıcılarla görüşmelerimiz olabilir. Bütün bunların nedeninin hepsi, fiyatını bulsun, ucuza gitmesin diye düşünüyoruz. Çok eleştiriyorlar. Sayın işadamlarımız var. Kendi mallarını ’kaça kaça satar mı?’ diye söyleniyorlar. Bu da devletin, milletin malıdır. Ben bunu satacağım. Özelleştirmeye inanmış bir hükümetiz, bende bakanım. Bunu illaki yapacağız ama bunu ölü fiyatına da satmaya gerek yok."