19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Unakıtan: 'Vergide indirim yapılacak'

AKP’nin Kızılcahamam kampında ekonomi kurmayları milletvekillerine ekonominin son durumu hakkında brifing verdiler, soruları yanıtladılar.

Üç saati bulan değerlendirme toplantısında Devlet Bakanı Ali Babacan, cari açık rakamının bir develüasyon yaratacağına ilişkin söylentilerin tamamen spekülasyondan ibaret olduğunu söyledi.

Bakanlar ekonomiyi değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanları Ali Babacan, Kürşat Tüzmen ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomideki son durumu AKP milletvekillerine değerlendirdi.

Çok sayıda milletvekili cari açıktan faizlere özelleştirmeden yeni Türk Lirasına kadar birçok konuda ekonomi kurmaylarına soralar yönelttiler.

"Cari açıkta risk yok"

Devlet Bakanı Babacan, cari açık konusunda risk olmadığını söyledi. Babacan, şunları söyledi:

"Cari açığın gayri safi yurt için hasılaya oranı önceki yıllara göre oldukça iyi noktada. Büyük cari açık rakamının ekonominin dengeleri açısından risk yaratacabilecek boyutu yok. Cari açık rakamının bir develüasyon yaratacağına ilişkin söylentiler tamamen spekülasyondan ibarettir. Develüasyon müdahaleyi gerektirir oysa dalgalanmaya bırakılan kur rejiminde kur üzerinde baskı yaratacak bir müdahale olmadığından develüasyon gibi bir risk söz konusu bile edilemez."

"YTL’ye geçişte fiyatlar artmaz"

En çok merak edilen konulardan biri de YTL’ye geçişle yaşanabilecek olası sıkıntılardı. Babacan’a düzenleme sırasında yaşanacak yuvarlamanın fiyat artışına neden olup olmayacağı soruldu.

"Türkiye paradan altı sıfır atan ilk ülke değil." diyen Babacan, paradan sıfır atıldıktan sonra fiyatların yuvarlanarak fiyat artışı yönünde baskı oluşacağı kanısında olmadığının altını çizdi.

"Vergi indirimi geliyor"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a ise özelleştirme, vergiler ve memur maaş artışları soruldu. Unakıtan vergide önemli ölçüde indirim yapılacağını söyledi.

Özelleştirme hedefinde sapma olmadığını ancak özelleştirmenin hızının piyasadan gelen taleplerle bağlantılı bir konu olduğuna değinen Unakıtan, özelleştirilmesi gündemde olan kurumlarla ilgili takvimin hala geçerli olduğunu anlattı.

"Özelleştirmede öncelik Milli Piyango’da"

Unakıtan, şöyle konuştu:

"Özelleştirmede öncelik verilecek kurumlardan biri Milli Piyango İdaresi. Ancak satışı için bir yasa düzenlemesine ihtiyaç var. Ekim başında ilgili tasarayı hazırlayıp hızla Meclis’e sevkedeceğiz."

Vergiyi tabana yaymaya ilişkin çalışmaların da sürdüğüne işaret eden Unakıtan, bunun tamamlanmak üzere olduğunu ve vergide önemli ölçüde indirime gideleceğini bildirdi.
trt
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2004 Çarşamba 11:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?