18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Unakıtan: Yakında hamiline çeki kaldıracağız

Ankara - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir İdaresi’nin yeniden yapılandırılmasında son aşamaya geldiklerini vurgularken, hazırlanan tasarının önümüzdeki günlerde TBMM’ye gidecek hale geldiğini söyledi.

81 ilin defterdarı ile Gelirler Bölge Müdürleri, 2 günlük bir çalışma toplantısı için Ankara’da biraraya geldi. Unakıtan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl bütçe hedeflerinin 9.7 katrilyon lira altında bir harcama yapıldığını, gelirlerde de hedefin 5.7 katrilyon lira üzerine çıkıldığını anlattı. Unakıtan, önceki yıllarda bütçe açığının yüzde 14.5’larda seyreden milli gelire oranının da yüzde 7.1 ile 7.2’lere düştüğünü belirtti.

Türkiye’nin en büyük giderinin faiz ödemeleri olduğuna işaret eden Unakıtan, "öyle anlar yaşadık ki topladığımız vergilerin tamamı faizlere yetmiyordu. Türk milleti, kritik günler yaşadı. Faizler düştükçe, bütçedeki faiz giderleri de düşüyor" dedi.

Unakıtan, 2004 yılında vergi gelirlerinde yüzde 17.6’lık bir artış öngörülmesine karşılık, gerçekleşmenin yüzde 19.8 olduğunu belirtirken, yüzde 92.9 olan tahsilat oranı ile de son 10 yılın en yüksek tahsilatına ulaşıldığını bildirdi.

Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeye de değinen Unakıtan, tasarıyla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi ve "Önümüzdeki günlerde TMM’ye gider hale geldi. Yakında da gider" açıklamasında bulundu.

Unakıtan, Vergi Daireleri Tam Otomasyon Projesi’nin (VEDOP) 2. ayağının da hayata geçirilmekte olduğunu ve yıl sonunda otomasyona geçmemiş il kalmayacağını bildirdi.

Unakıtan,"Herkes kayıt dışı ile mücadelede üzerine düşeni yapacak. Yakında kayıt dışının en büyük aracı olan hamiline çeki de kaldıracağız"dedi.

AA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 14:05:18
Güncelleme :10 Şubat 2005 Perşembe 14:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?