22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Unakıtan Avrupa ve ABD’de olsa gizleyemez

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) "Vergi mahremiyeti" ilkesi nedeniyle oğlu Abdullah Unakıtan ’ın mısır ithalatına ilişkin ödediği vergi miktarını açıklamaktan kaçındı.

CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, daha önce yanıt vermediği gerekçesiyle, oğlu Abdullah Unakıtan’ın AB Gıda isimli şirketinin durumunu bir kez daha soru önergesiyle Bakan Unakıtan’a sormuştu.

VUK’un 5’nci maddesine göre, mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterdikleri matrahlar ve ödedikleri vergilerin, bağlı oldukları vergi dairelerince, beyannamelerin verildiği yıl içerisinde ilan edildiğini belirten Unatıkan, ’’Bunun dışında mükelleflerin hesap ve işlemlerine ilişkin bilgilerin ifşası ancak kendi iradeleri ile şahsen açıklamaları halinde mümkün olmaktadır’’ diyerek vergi mahremiyeti hükümleri çerçevesinde, önergede belirtilen konuları cevaplayamayacağını söyledi.

CHP’li Değer, ’’Ülke maliyesinin teslim edildiği bakanlık ve bakan olarak oğlunuzun ticari faaliyetlerini bilmek toplumun en doğal hakkı değil midir’’ diye sormuştu. Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan, Ağustos 2004’te, ülkenin yıllık ihtiyacının tamamını karşılayacak miktar olan 4 bin ton çerezlik mısır ithal edince tüm dikkatleri üzerine çekmiş, bir ay sonra yapılan düzenlemeyle de mısır ithalatında yüzde 35 olan Gümrük Vergisi ikiye katlanarak yüzde 70’e çıkarılmıştı.

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 14:44:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdar IP: 81.215.232.xxx Tarih : 5.05.2005 21:00:13
Sayin unakitan ben kücük bir esnafim... ama verdigim kutsal vergiyi kim sosarsa cekinmeden mahremniyettir demeden söyleyebilirim oysa ki oglunuzun sahibi bulundugu sirketin verdigi vergiyi neden sakli tutuyorsunuz tabi tabi biz inek biz keriziz ki sizler sakli tutuyorsunuz lütfen aciklarmisiniz siz ne kadar kacirdiniz ne kadar götürdünüz söyleyin benden laf cikmaz :))