22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Unakıtan’ı kurtaran yasa kabul edildi

AKP, yeni ceza yasalarında değişiklik yapılmasına ilişkin teklifler görüşülürken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı kurtarmak için bir önerge verdi. Genel Kurul’da kabul edilen bu önergeyle, resmi belgede sahtecilik suçu işleyenlerin ağır ceza mahkemeleri yerine asliye ceza mahkemelerinde yargılanması düzenlendi.


TBMM Genel Kurulu’nda, AKP Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü ve arkadaşlarının imzasıyla verilen ve TCK, CMK ve çeşitli yasalarda değişiklikler yapan yasa teklifleri görüşülerek kabul edildi.


Bu yasayla Ceza Muhakemesi Yasası’nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Yasanın yürürlük tarihi 1 Haziran 2005’e ertelendi.

Ceza Muhakemeleri Yasası’nın tutukluluk sürelerinde indirim yapan 102’nci maddesinin yürürlüğü, rüşvet, zimmet, ihaleye fesat karıştırma, çete, insan kaçakçılığı, çocukların cinsel istismarı gibi suçlarla ilgili olarak da 1 Nisan 2008’e kadar ertelendi. CMK’da, terör suçları dışında ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçlarda tutukluluk süreleri 2 yıla indirilmiş ve bunun ancak 5 yıla kadar uzatılabileceği düzenlenmişti. Bu değişiklikle halen devam eden bazı davalarda erken tahliyelerin önlenmesi amaçlandı. Bunun dışında kalan diğer suçlar bakımından tutukluluk sürelerine ilişkin hüküm 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girecek.


Bu yasaya göre, Ceza Muhakemesi Yasası’nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce ceza mahkemelerine açılan hakaret, kasten yaralama ve hırsızlık gibi şahsi hak talepleri konusunda görevsizlik kararı verilmeyecek ve bu mahkemelerce davalar sonuçlandırılacak.

AKP’DEN UNAKITAN’I KURTARMA FORMÜLÜ

AKP Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü ve arkadaşları tarafından venilen yasa teklifinde, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık ve hileli iflas suçlarının ağır ceza mahkemelerinin görev alanından çıkarılması öngörülüyordu. Ancak, CHP’lilerin tepkisi nedeniyle bu madde Adalet Komisyonu’nda metinden çıkarılmıştı.

Genel Kurul’da ise AKP Yozgat Milletvekili Bozdağ ve arkadaşları tarafından, yeni bir madde için önerge verildi. Bu önergede, "resmi belgede sahtecilik" suçunun kamu görevlileri dışındaki suçlular için ağır ceza mahkemelerinin görev alanından çıkarılarak, asliye mahkemelerinin görev alanına verildi. Bu düzenlemeyle, resmi evrakta sahtecilik yapmakla suçlanan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, o dönemde kamu görevlisi olmadığı için ağır ceza mahkemesinden kurtarılmasının amaçlandığı ifade edildi.


ANKA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 23:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?