22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Ürküten Gerçek

Olası bir depreme hazırlanan İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki 11 bin binada yapılan inceleme, binalarının yüzde 80’inin beton dayanımının yetersiz olduğunu ortaya koydu. Toplam 60 bin binanın bulunduğu ilçede, binaların yüzde 20’si hasarlı çıktı.

Küçükçekmece’deki 11 bin bina Yıldız Teknik Üniversitesi ile yapılan işbirliği sonucu tek tek incelendi. Binalardan alınan örneklere laboratuvar ortamında basınç uygulandı.

Her santimetrekaresinin en az 160 kilogram yükü taşıyabilmesi halinde sağlam raporu alabilecek örneklerin çoğu, 90 kilogramlık bir yükü bile kaldıramadı. Üstelik alınan örneklerin çoğu basınç uygulamaya bile gerek kalmadan, hatta bazen sadece elle yapılan basınçla, un ufak oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Çolak, "gördük ki yüzde 80 binanın durumu içler acısı. Bunun içinde de yüzde 10 binanın mutlaka çok acil onarılması ve güçlendirilmesi veya tahliyesi gerekiyor" diyor.

İlçedeki 60 bin bina içinde projesine uygun olarak yapılan binanın çok az olduğunu söyleyen Çolak, ilçedeki beton kalitesinin İstanbul genelinde de çok farklı olmadığını belirtiyor. Uzmanlara göre Küçükçekmece’de hakim olan tablo, İstanbul’un fotoğrafını da simgeliyor.

Kayıtlara bakıldığında ilçedeki ruhsatlı bina sayısı 5 bin civarında görünüyor. Oysa uydu fotoğrafları, Telekom ya da İSK faturaları gerçekte bu sayının 60 bin olduğunu ortaya koyuyor.

Kayıtlara bakıldığında ilçe sınırları içinde böyle bir mahalle olmaması gerekiyor. Oysa Şahintepe Mahallesi’nde binlerce konut var.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 15:21:19
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 18:30:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?