24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Üyeliğimiz, Birleşik Avrupa sürecine katkıda bulunacak’

Ankara - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Birleşik Avrupa’nın oluşturulması yönündeki sürecin tamamlanmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Gül, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınlayarak, tüm vatandaşların ve bütün Avrupalıların 9 Mayıs Avrupa Günü’nü kutladı.

Her yıl 9 Mayıs’ta kutlanan Avrupa Günü’nün, AB ile son dönemde ilişkilerde sağlanan gelişmeler çerçevesinde Türkiye için bu yıl daha büyük anlam taşıdığını ifade eden Gül, 17 Aralık 2004 tarihinde düzenlenen AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde alınan karar doğrultusunda, üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005 tarihinde başlanacağını hatırlattı.

Gül, Türkiye’nin, 17 Aralık’a giden süreçte Kopenhag kriterlerine uyum amacıyla topyekün bir toplumsal dönüşümü içeren devrim niteliğindeki reformları hayata geçirdiğini ve bu süreçte yapılan çalışmaların halkın büyük çoğunluğu tarafından hararetle desteklenmekte olduğunu belirtti. Gül, "Önümüzdeki kritik dönemde AB’nin de taahhütlerine bağlı kalacağına güveniyorum. Öncelikle, gerekli hazırlıkların tamamlanarak müzakerelerin zamanında başlaması temel beklentimizdir. Bu çerçevede Lüksemburg ve onu izleyen İngiltere Dönem Başkanlığı ile Avrupa Komisyonu’na da önümüzdeki günlerde önemli görevler düşmektedir" dedi.

Gül, şöyle devam etti:

"Birleşik Avrupa’nın oluşturulması yönündeki sürecin günümüzde sonuçlanmış olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye’nin AB üyeliği bu sürecin tamamlanmasına katkıda bulunacaktır. Zira, ülkemiz mevcut yapısıyla Avrupa’nın çeşitlilik mozaiğine büyük bir zenginlik sağlayacaktır. Türkiye, siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal açıdan ve savunma ile güvenlik boyutuyla AB’nin gücüne güç katacak, böylece dünyada barışa, istikrara ve uyuma da önemli katkıda bulunmuş olacaktır."

AA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2005 Pazar 23:32:32
Güncelleme :8 Mayıs 2005 Pazar 23:34:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?