20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Uyuşturucu olarak kullanılan oda spreyleri can aldı

 Avustralyalı uzmanlar 12 yaşlarındaki birçok çocuğun popülerlik uğruna bu maddeye bağımlı olduğuna inanıyor. Ulusal Alkol ve Uyuşturucu Madde Araştırma Merkezi'nin 25,480 çocuk üzerinde yaptığı araştırmada, 12-17 yaşı arasındaki çocukların yüzde 26'sının sprey kullandığı belirlendi.
NSW Üniversitesi'ndeki merkezin danışman müdürü Paul Dillon, her yıl sayısız insanın bu spreyler yüzünden öldüğünü, ancak yargıçların raporlarında ölüm sebebinin hep "diğer" olarak gösterildiğini belirtti. Bu nedenle kesin sayının belirlenmesinin çok zor olduğunu söyleyen Dillon, "Biz buna ani koklama ölümü diyoruz ve deliller her tarafa yayılmış bir şekilde. Bu çok büyük bir problem. İlkokul çağındaki çocuklar bu maddeyi en azından deniyor. Ancak çoğu oldukça şiddetli baş ağrısına neden olduğu için bu maddelere bağımlı hale gelmiyor. Çok ucuz olan ve kolay bulunabilen bu madde sarhoşluk etkisi yaratıyor. Fakat çocukların çoğu çok ağır yan etkileri olduğu için bunu tekrar denemiyor" dedi.
Yeni Zelanda'da 17 yaşındaki bir kız, oda spreyi koklamasının ardından 2 hafta komada yattıktan sonra Noel sabahı hayatını kaybetti. 15 ve 16 yaşlarında diğer 2 Yeni Zelandalı kız oda spreyi kullandıktan sonra, Aucklandlı 15 yaşındaki bir genç bütan gazını içine çektikten sonra ve geçen yıl da Wellington'da 14 yaşındaki bir kız böcek ilacı içtikten sonra hayatını kaybetmişti.
Yeni Zelanda Suç Araştırma Departmanı dedektiflerinden Max Taylor, içindeki maddelerin geçen yıllarda ölüme sebep olup olmadığını bulmak için Çevre, Bilim ve Araştırma Kurumu'nun spreylerin içeriğini incelediğini bildirdi. Taylor ayrıca, polisin, gençler arasında bu maddelerin ölümcül olmadığı haberlerinin dolaştığını bildirdiğini söyledi. Ölümlerin kalp atışının yavaşlamasıyla meydana geldiğine inanılıyor.
LEVENT AĞAÇAYAK - SİDNEY (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2004 Pazartesi 08:57:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?