19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Uyuşturucu parası teröre gidiyor

İstanbul, “Uyuşturucuyla Mücadele Konferansı”na ev sahipliği yapıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve ABD Uyuşturucu ile Mücadele Teşkilatı DEA’nın işbirliğinde yapılan toplantılara 19 ülke temsilcisi katılıyor.

DEA Başkanı Karen Tandy, uyuşturucuyla mücadelede tek önemli hedefin bölgesel bir strateji geliştirmek olduğuna dikkat çekti. Tandy, “2003 verileri, 30 milyar ABD dolarının Afganistan’dan gelen afyon madde satışından elde edildiğini gösteriyor. Ancak Afganistan’a 2,5 milyar geri dönüyor. İşte bu kanun dışı para akışının durdurulması gerekiyor” dedi.
Karen Tandy, özellikle 11 Eylül saldırısının ardından, narko-terörizmin daha da önem kazandığını vurguladı.

Afganistan: Mücadelemiz sürüyor

Uyuşturucu trafiğinin en önemli duraklarından Afganistan ise mücadelenin kesintisiz sürdüğünü iddia etti. Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Lutfullah Mashal, “Yıllarca süren savaş ve açlık bölgede büyük sorunlar yarattı. Taliban rejiminin düşüşünün ardıdan, yeni hükümet uyuşturucu trafiği ve üretimiyle mücadelede son erece kararlı” diye konuştu.

İngiltere: Türkiye stratajik önem taşıyor

Uyuşturucuyla mücadelede Türkiye’nin öneminin altını çizen İngiliz yetkili Steve Wern ise, “Türkiye, Afganistan’dan Batı Avrupaya giden eroin trafiğinde stratejik önem taşıyor. Biz de Türk hükümeti ve polisine işbirliği ve kararlılığı konusunda güveniyoruz” dedi.

Ticaret kuzey hattına kaydı

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ise uyuşturucu ticaretinin “Balkan Hattı” olarak bilinen kuzey hattına kaydığını belirtti. Türkiye genelinde 2003 yılında 5 ton 127 kilo ve bu yılın ilk 9 ayında da, 6 ton 879 kilo eroin maddesi yakalandığı kaydedildi.

NTV
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2004 Salı 17:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?