19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Uyuşturucuya karşı arı projesi!

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, okullardaki uyuşturucu sorununu çözmek için “şaşkınlık yaratan” bir proje açıkladı. Aslen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan Ata Özer, öğrencileri uyuşturucudan korumak için arılara uyuşturucu koklatarak bir deney yaptıklarını söyleyen Özer, “Arılar insan vücuduna konmayan tek hayvan. Uyuşturucu aldıkça uyuşturucu kullanan insanı bulup bulmayacağını tespit etmeye çalışıyoruz” dedi.

‘2.5 aydır çalışıyoruz’
Basın mensuplarıyla ilişkileri güçlendirmek adına İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kalyon Otel’de dün düzenlenen basın toplantısında Özer, “ilginç” projesini anlattı.
Özer kendi düşüncesi olduğunu söylediği projeyi şöyle anlattı:
“2.5 aydır yaklaşık yüz arıya ecstasy, kokain, eroin gibi uyuşturucu maddeler koklatıyoruz. Çalışmanın bitmesine bir ay kaldı, henüz ölen arı olmadı. Bunları seçmemizin nedeni ise insan vücuduna konmayan tek hayvan olması. Arılar uyuşturucu aldıkça uyuşturucu kullanan insanı bulup bulmayacağını tespit etmeye çalışıyoruz.”


Çalışma için aralarında rehberlik, fen bilgisi öğretmenlerinin de bulunduğu bir komisyon kurduklarını söyleyen Özer, bir sonuç elde ettikten sonra bunu kamuoyuyla paylaşacağını belirtti.

‘Arı benim, ömrü ne ki!’
Özer’in bu “ilginç” projesiyle ilgili daha sonra yaptığımız telefon konuşmasında verdiği sorularımıza verdiği yanıtlar ise şöyle:
Hayvanlarla ilgili deney yapmak için etik kuruldan izin alınması gerekiyor. Siz böyle bir izin aldınız mı?


“Ben böyle bir çalışma yapıyorum. Yaptıktan sonra onlara bildireceğiz. Bir arı üzerinde yapılacak olan bir şey. Bu benim çalışmam. Arı benim. Arının ömrü ne kadar. Düşüncemi ortaya koyduktan sonra bilimsel olarak ne yapılması gerekiyorsa onları yapacağım. Şu anda bir araştırma içindeyiz.”


Bu çalışmadan nasıl bir sonuç almayı düşünüyorsunuz?
“Benim bu çalışmada düşündüğümü, ortaya çıkarsa açıklayacağım. Bu sadece okullarla ilgili değil uyuşturucu kullanan insanların da uyuşturucudan uzak durmasını sağlayacak bir düşünce. Bu benim düşündüğüm ve geliştirdiğim bir düşünce. Beklediğim sonuç ortaya çıkarsa kamuoyuyla paylaşırım.”
Şu anda arılara uyuşturucu madde veriliyor mu?

“Evet, koklatıyoruz.”
Bu maddeleri nereden buluyorsunuz?

“Piyasada olmayan bir şey değil ki. İstediği zaman bulunur. O da yekûn teşkil edecek bir şey değil. Ufak bir parça bize yeter. Bulunacak yerleri sen de benim kadar biliyorsun.”



Prof. Yeşildere: Etik kuruldan izin gerekiyor

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, bir deneyin yapılması için bilimsel verilere dayandırılması gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi:
“Hayvanların üzerinden deney yapılmak isteniyorsa mutlaka etik kuruldan izin alınması gerekir. Eğer izin alınmamışsa bu bir suçtur ve yetkililerin bu konuyla ilgilenmesi gerekir.
Ayrıca, uyuşturucuyla mücadelede ilk defa arıların kullanıldığını duyuyorum. Hangi bilimsel verilere dayanılarak yapılıyor bu çalışma? Ben çok da bilimsel olarak görmüyorum

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 08:25:14
Güncelleme :14 Mart 2008 Cuma 08:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?