18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Uzanlar İhtisas Mahkemesi'nde yargılanacak

 Tutuklu 10 sanığın katıldığı davanın bugünkü duruşmasında İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Bankalar Kanunu'nda yapılan değişiklikle yeni oluşturulan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin göreli olduğunu ancak mahkememin faaliyete geçmediğini vurgulayarak, dosyayı mahkeme faaliyete geçer geçmez gönderilmesine karar verdi.
Davanın açıldığı İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya tutuklu olarak yargılanan Bahattin Uzan, Erol Hürbaş, Yaşar Avni Gürel, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Hilmi Başaran, Sadık Karıgöz, Nedim Çokçok, Nurettin Sivlim ve Mustafa Akar ile SPK, BBDK, TMSF, İmar Bankası ve sanık avukatları katıldı. Gıyabi tutuklu olan Kemal Hakan ve Yavuz Uzan ile 12 tutuksuz sanığın katılmadığı duruşmada, ilk olarak sanık avukatlarından İsmail Hakkı Karagöz söz aldı. Bankalar Yasası'nda yapılan son değişiklikle mahkemenin görev sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirten Karagöz, bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi. Karagöz, bu sorun nedeniyle hiçbir sanığın savunmasını hazırlamadığını söyledi.
Bunun üzerine mahkeme başkanı Ertuğrul Tokalakoğlu duruşmadan hemen önce mahkemeye ulaşan bir yazıyla 5020 sayılı yasaya göre bankacılık suçlarına bakmak için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 15 Ocak 2004 tarihli kararıyla İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kurulduğunu bildirdi. Ancak kendilerine mahkemenin faaliyete geçtiğine dair bir bilgi ulaştırılmadığını ifade eden Tokalakoğlu, "26 Aralık 2003 tarihinde 25328 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5020 Sayılı Bankalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un 26 maddesinin ikinci bendi gereğince ihtisas mahkemesi olarak kurulan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi bankacılık suçları dışında herhangi bir dava gönderilmemesine karar verilmiştir. Ancak bu bize kısa bir süre önce bildirildi. Ayrıca İstanbul 8. Ağır ceza Mahkemesi'nin başkanı ve üyelerinin başkanı ve üyelerinin göreve başladıkları hususunda mahkememize herhangi bir bilgi gönderilmedi" dedi.
Başkan Tokalakoğlu ardından davaya müdahil olarak katılmak isteyen SPK, BBDK, TMSF ve İmar Bankası avukatlarının sundukları dilekçelerini okudu. Taleplerle ilgili söz alan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Selimoğlu ise söz konusu kurumların müdahale taleplerinin görevli mahkeme görevine başladıktan sonra karara bağlanması talebinde bulunarak tutuklu 10 sanık ile gıyabi tutuklu 3 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, 5020 sayılı yasa ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 15 Ocak 2004'te aldığı kararla İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ni Bankalar Kanunu ile ilgili davalara bakmasını kararlaştırdığını ancak mahkeme faaliyete geçmediğinden bu mahkemenin faaliyete geçmesinin beklenmesini karara bağladı. Mahkeme heyeti ayrıca İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin faaliyete geçtiğinin kendilerine bildirildiğinde duruşma gününü beklemeden dosyayı inceleyerek bu mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca tutuklu 10 sanık ile gıyabi tutuklu sanıklar Kemal Hakan ve Yavuz Uzan'ın tutukluluk hallerinin devamını da karara bağlayarak duruşmayı 17 Şubat tarihine erteledi.
Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle sanık yakınlarından hiçbirisinin içeriye alınmaması tepkiye neden oldu. Duruşma salonunun kapısını yumruklayan sanık yakınları polisle de uzun süre tartışarak, "Bu yapılanlar ayıptır. Bu davaya kamuya açıktır. İçeriye girmek istiyoruz" şeklinde tepki gösterdiler.
Öte yandan, yasada yapılan değişikliğin ardından sadece bankacılık suçlarını bakması amacıyla ihtisas mahkemesi olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 15 Ocak 2004 tarihli kararıyla kurulan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığına, İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi üyesi Mustafa Akın, üyeliklerine ise İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Meral Yolmaz ve İstanbul 8. İcra Tetkik Mercii Hakimi Sevil Tosun'un atandı. Mahkeme bu hafta içinde faaliyete geçecek.
Duruşmanın ardından cezaevi aracına bindirilen sanıklar, yakınları tarafından alkışlandı.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2004 Pazartesi 14:23:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?