19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Uzmanlar:Kazaya davetiye çıkarıldı

Sakarya’da meydanan gelen tren kazasını değerlendiren Birleşik Taşımacılar Sendikası Genel Başkanı Fehmi Kütan, "TCDD yönetimi, uyarılara kulaklarını tıkadı ve bir inat uğruna seferlere başladı. Altyapı hazırlanmadan sefer başladı. Basın da bizim uyarılarımızı kamuoyuna duyurmadı. Basın da sorumluluğunu yerine getirmedi" dedi.

Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın (BTS) genel merkezinde çeşitli oda ve dernek temsilcileriyle basına açıklama yapan Genel Başkan Fehmi Kütan, kazaya ilişkin değerlendirmesinde hükümleti "duyarsızlık ve bilim dışı hareket etmekle" suçladı. Hızlı tren seferlerinin gündeme getirildiği ilk günden itibaren eleştirilerini dile getirdiklerini belirten Kütan, "Ancak TCDD ve hükümet bize kulaklarını tıkadı. Gerekli uyarıları kendilerine anlatmaya çalıştık. Altyapı hazırlanmadan yola çıkacak olan trenlerin faciaya yol açacağını söyledik, dinlemediler" dedi.

TCDD’nin uyarılara ısrarla kulak tıkadığını ifade eden Kütan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genel müdürümüz (ben yaparım) efelenmesiyle hareket etti ve inat uğruna trenler sefere konuldu. Tren kazasının sebebi bizzat "hızlı tren"dir. Altyapıyı hazırlamayıp sadece trenin hızını artıranlar, bu uygulamaya da (hızlı tren) adını koymuştur."

Basının da bu kazada sorumluluğunun olduğunun altını çizen Kütan, uyarı ve eleştirilerine yayınlarda yer verilmediği ve görüşlerinin kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi. Kütan, açıklanan ölü sayısının da daha fazla olduğunu iddia etti.

BTS: UYARMIŞTIK

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Erdoğan, kaza konusunda akademik çevrelerin söyledikleri hçbir şekilde bugüne kadar dikkate alınmadığını söyledi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası olarak bu konudaki kaygı ve endişeleri kurum yöneticileri ve basın ve komuoyunda paylaştığını dile getiren Erdoğan, bu treni bu süratle yapılabilecek bir çalışma yapılmadığını söyledi.

BTS Genel Sekreteri Mehmet Erdoğan, canlı olarak katıldığı CNN Türk Televizyonu’nda şu görüşlere yer verdi:

"Son yıllarda demiryollarındaki personel yetersizliği sözkonusu. Çeken, çekilen araçların personel yetersizliğinden dolayı düzenli olarak yapılamamıştır. Bu felaket trenin sefere başlamasından elli gün sonra geldi.. Kaçınılmazdı. Daha birkaç hafta öncesinde İstanbul Üniversitesinden bilim adamlarımız yeterli çalışmalar yapılıncaya kadar bu trenin seferden kaldtırılmasını talep ettiler. Bilim adamları TCDD Genel Müdürlüğü’ne çağrıdı ve toplantı yapıldı. Bu toplantıda çekinceler dile getirildi. Hızlı trenin seferden kaldırılması ısrarla talep edilmişti.

Biz sendika olarak çeşitli tarihlerde "Hızlı Tren mi, Faciaya Davet mi?" şeklinde uyarmıştık; ancak dikkate alınmadı."

ANKARA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 13:18:38
Güncelleme :23 Temmuz 2004 Cuma 14:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?