19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Uzmanlar uyardı: 'Grip salgınına dikkat'

Bütün dünyada bir grip salgını bekleyen ama zamanını bilmeyen mikroboyoloji uzmanları kırmızı alarmda.

Onlar, hastalığın hiç de hafife alınmamasını ve önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Çoğu kişinin önemsemediği ama hastalık ortaya çıktıktan sonra kalp krizi, beyin kanaması, menenjit gibi hastalıklara neden olan grip mevsimi başladı.

Uzmanlar, son olarak 1968 yılında kıtalararası salgın yapan gripin, yeniden bir büyük dalga halinde salgın yapması halinde kitlesel ölümlere yol açabileceğini belirtiyor.

’Influenza’ adı verilen bir virüs tarafından oluşan grip hastalığı için mükrobiyoloji uzmanları kırmızı alarmda.

Fransız ve Türk virologlardan uyarı

İzmir Kuşadası’ndaki 31’inci Mikrobiloyoloji Kongresi’nde biraraya gelen Fransız ve Türk virologlar, grip mevsimi öncesi uyardı.

Fransa grip izleme grubu kurucularından Dr. Jean Marie Cohen ve Dr. Francois Freymuth da toplantıya katıldı.

Dünyada, 1957 yılındaki Asya gribi ve daha sonra 1968 yılında Hong Kong’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan başka bir virüs, binlerce insanın ölümüne yol açmıştı. Mikrobiyologlar, yine bir salgın bekliyor ama zamanını bilmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yakından takip ettiği iki virüsten biri de grip. Hastalık, öksürük, hapşırık gibi ağız, burun akıntıları, hasta kişiler, hatta eşyaları ile doğrudan temasla çok kolay ve hızlı bulaşıyor ve dört günde tüm dünyayı dolaşabiliyor.

Dünyada en yakın salgın 1997 ve 1999 yıllarında gelişti. Hong Kong’da başlayan kuşlardaki bir virüsün insanlara geçmesiyle ciddi bir tehdit oluşturmuştu ve ülkedeki bir buçuk milyon tavuğun imha edilmesiyle yeni bir hastalık görülmedi.

2003-2004 yıllarında yine kuş gribi salgını oldu ve yaklaşık 170 milyon tavuk telef oldu. Hastalık insanlara da bulaştı. Mikrobiyologlara göre, bu salgın dünya çapında salgın için bir uyarı.

Gripten korunmanın en etkin yolu aşı

Mikrobiyologlara göre, gripten korunmanın en etkin yolu aşı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sitesinde grip haritasında, Türkiye’nin yeri boş görünüyor. Bu konuda bir labaroratuar oluşturan ve ciddi veriler elde eden Selim Badur ise Sağlık Bakanlığı’ndan ilgi görmemekten yakınıyor.

Mikrobiyologlar dört gün gibi kısa sürede, tüm dünyayı dolaşan özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastaları çok etkileyen gribin hafife alınmamasını istiyor ve bir salgına karşı da hükümetin ciddi çalışma yapmasını bekliyor.
cnn turk
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 13:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?