23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Uzmanlar uyarıyor: Cep telefonu kullanırken dozu kaçırmayın

Dünyada bugün 1 milyar, Türkiye’de ise 22 milyon kadar cep telefonu kullanıcısı olduğu belirten uzmanlar, küçük çocuklar ve ileri yaştakiler haricinde, Türkiye’de her iki kişiden birinin cep telefonu kullanmakta olduğunu ve özellikle birçok kişinin yollarda, bekleme salonlarında ve parklarda ’elleri kulaklarında’ dolaştığına dikkat çekti.

Bugün cep telefonlarının, ’kişiye erişilebilirlik’ özelliği, bunları gerek iş ve gerekse özel yaşamımızın bir parçası haline geldiğini vurgulayan Radyasyon fizikçisi Yüksel Atakan, cep telefonlarından ve baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların, sınır değerler korunduğu sürece, insan sağlığına herhangi olumsuz bir etkisi olmayacağını söyledi.

Atakan, elektromanyetik dalgalarla ilgili araştırmaların düşük dozlar üzerinde sürdüğünü ve bu düzeyde ortaya çıkabileceğinden kuşku duyulan bazı bozuklukların ortaya çıkması için kapsamlı ve uzun süreli araştırmalara gereksinim olduğunu kaydetti. Tüm yeni teknoloji ürünlerinde olduğu gibi, cep telefonlarının da ’dozu kaçırmadan’ kullanılması gerekliliğini vurgulayan Atakan, koruyucu önlemler olarak şunları söyledi:

"1. Cep telefonlarının gereksiz yere kullanılmamalı ve konuşmalarının kısa kesilmeli (Ulaşılabilir olmak, yerini bildirmek, kısacası mesaj vermek için kullanılmalı; uzun iş görüşmeleri ya da söyleşilerin, Olduğunca, ev ve işyerlerindeki sabit telefonlardan yapılması), 2. Cep telefonunun konuşurken kulağa yapıştırılmamalı (birkaç cm uzakta tutulması) ve ara sıra telefonun öbür kulağa aktarılmalı, 3. Çocukların bir yaşam boyu cep telefonlarıyla yaşayacakları düşünülerek, küçük yaşlarda çocuklara cep telefonu alınması yerine, gerektiğinde yerini belirleyebilmek için kendilerine ödünç cep telefonu verilmeli (İngiltere’deki ilgili Bilimsel Kurum, çocukların cep telefonu kullanmamasını önermektedir), 4. Ailelerin ve özellikle okulların, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgalar konusunda ve bunların etkileriyle ilgili olarak çocukları bilgilendirmeleri ve telefonu açmadan önce, uzun konuşmamaları için, ne söyleyeceklerini önceden düşünüp, biraz hazırlık yapmaları hem ileriye dönük ’koruyucu sağlık’ ve hem de "ailenin telefon giderlerinin azalması" açısından yararlı olacağı açıktır. 5. Baz istasyonları, ilgili yönetmeliklere göre planlanıp, sınır değerler korunacak şekilde kurulmalı ve ölçümler belirli aralıklarla yapılıp bu değerlerin korunduğu kanıtlanmalıdır".

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2003 Pazartesi 16:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?