23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Uzmanlardan, yılbaşı gecesi uyarıları

Uzmanlar, yılbaşı gecesinde yenilen yiyeceklerin ve alkolün fazla alınması halinde mide yanması ve mide kasıntısı olabileceğini, söz konusu belirtilerin görülmesi halinde dışarıda yarım saatlik yürümeyi tavsiye ediyor.

Mide asidinin doğada bulunan diğer asitler gibi aşındırıcı, yakıcı özelliğe sahip olduğunu söyleyen uzmanlar, bu maddenin besinlerin sindirilmesi için gerekli olduğunu, ancak mideye olası zararlarına karşılık da midenin iç çeperi üzerinde mukus adı verilen bir tabaka ile korunduğunu belirtiyorlar. Gün boyu düzenli çalışan mide, gerektiğinden fazla asit üretmeye başlayınca, mide duvarlarında rahatsızlık ve dolayısıyla mide yanmalarının başlayacağını belirten uzmanlar, bunun da ağrıya ve kasılmalara hatta mide bulantısına, sonuç olarak kusmalara neden olacağını belirtiyorlar.

İşte uzmanların uyarıları

Çikolata, turşu, soslar, sakatatlar gibi yağlı, yüksek kalorili ve baharatlı besinler midedeki asit oluşumunu hızlandırıyor. Sigara ve aşırı alkol tüketimi de, midenin rahat çalışmasını engelleyerek hazımsızlığa yol açıyor. Yeni yıl akşamında hazımsızlık ve mide yanmaları ise kesinlikle rahatsızlık verici olabilir. Uzun süren eğlenceler ve alkol tüketimi de mide ağrılarınızı artırabilir. Yeni yıl akşamına belli bir süre kala, açık havada yapacağınız yarım saatlik yürüyüş egzersizi metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olacaktır. O gece rahat giysiler tercih etmek mide ve karın çevresini rahatlatmanıza yardımcı olabilir. Her ihtimale karşın birkaç antiasit içeren mide ilacı almak da faydalı olacaktır. Antiasit ilaçlar midede yoğunlaşan asit miktarını azaltıp, belli bir oranda dengeleyecektir. İlaç olmadığı zamanlarda ise, en yardımcı içecek ılık süttür. Ayrıca yemeklerden sonra içilen zencefil çayı da bu tür sorunlarla başa çıkmaya birebirdir. Bu yollarla iyileşmeyen mide yanmaları ve hazımsızlık mutlaka doktor kontrolü gerektirir.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2003 Çarşamba 00:00:31
Güncelleme :31 Aralık 2003 Çarşamba 16:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?