23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Uzun yol şoförüne kısırlık tehditi

Uzun yol şoförlerinde sürekli oturmaları nedeniyle sperm sayısında düşme görüldüğü, bu nedenle ise kısırlık meydana gelebileceği bildirildi. Uzmanlar, şoförlerin sık sık dinlenmelerini, yürüyüş yapmalarını ve yolculuk sırasında bol pantolon giymeleri gerektiğini belirtti.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Gülmez, erkeklerde kısırlık yapan etkenlerin oldukça fazla olduğuna dikkat çekerek, bacaklarını birleşik şekilde uzun süre araç kullananların kısırlık tehdidiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Testislerin vücut dışında daha az ısı istediğini belirten Prof. Dr. Gülmez, "Ayrıca kısırlığın artış oranının en önemli sebebi; sperm kalitesinin düşmesidir. Geçmiş yıllarda kısırlığın sadece kadınlarda olabileceği sanılıyordu; fakat yapılan araştırmalar neticesinde kısırlık konusunda cinsiyetler aynı oranda riske sahip. Artık bunu bilen erkekler hanımlarını suçlamak yerine doktorlara başvuruyor. Bu yönde kısırlığın erken teşhisi önemlidir" dedi.
Sigara ve alkolün de bu konuda etkili maddeler olduğunu hatırlatan Gülmez, erkeklere şu önerilerde bulundu:
"Sıcak ortamlarda uzun süreli bulunmamaya dikkat edin. Sürekli oturarak iş yapan kişilere zaman zaman mola verilmeli ve sık sık yürüyüş yapılmalı. Sıcaklarda sigara ve alkolden uzak durmaya özen gösterilmeli. Dar iç çamaşırı ve pantolonlardan kaçınılmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 16:21:56
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 17:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?