20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Vali Güler: Canlı bombalar son anda yakalandı

İstanbul Valisi Muammer Güler, Kartal'daki intihar saldırısının ardından gözaltına alınan zanlıların, Afganistan ve Pakistan'daki kamplarda askeri ve siyasi eğitim aldıklarını belirterek, şahısların yeni canlı bomba eylemi hazırlığında olduklarını söyledi.
İstanbul Valisi Muammer Güler, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği'nin Kartal Yakacık'taki şubesine düzenlenen intihar saldırısının ardından başlatılan soruşturmada gelinen son durum hakkında bilgi verdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde,
Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da katıldığı toplantıyla basını bilgilendiren Güler, Kartal'daki intihar saldırısının ardından başlatılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan 18 kişinin, yeni canlı bomba eylemi hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Muammer Güler, "İntihar eyleminin gerçekleştirilmesi akabinde eylemin aydınlatılmasına yönelik 11 Mart günü yapılan operasyonel çalışmalarda toplam 18 şahıs gözaltına alınmış olup, 10 kişi bugün DGM'ye sevk edilmiştir. Yakalanan zanlılardan biri, diş hekimi Yasef Yahya'yı öldürdüğünü itiraf etmiştir. Gözaltındaki 2 kişinin de Yahya cinayetiyle ilgili olduklarını tahmin ediyoruz. Şahısların sorgusu sürüyor" dedi.
Güler, Kartal'daki saldırının ardından olay yerinde ele geçirilen 7.65 mm. çaplı tabancanın, 21.08.2003 tarihinde Şişli'de Musevi diş hekimi Yasef Yahya'nın öldürülmesi olayında da kullanıldığını da belirtti.
İstanbul Valisi Muammer Güler, Kartal'daki eylemin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 18 kişinin gözaltına alınmasıyla, şahıslar tarafından planlanan canlı bomba eylemlerinin önüne geçildiğini belirtti. Güler, "Gözaltındaki şahıslar, Kartal'da bombalı intihar saldırısı planladıklarını, bombaları birlikte hazırladıklarını, yurtdışında bulunan kamplarda askeri ve siyasi eğitim aldıklarını, kurdukları oluşum çerçevesinde yeni intihar eylemleri için plan ve keşif yaparak, eylem aşamasına geldiklerini, bu eylemlerin dini motifli radikal bir oluşum kurmak için yaptıklarını beyan etmişlerdir" diye konuştu.
Yakalanan şahıslarla birlikte 2 adet 7.65 mm. çapında tabanca, 2 adet pompalı av tüfeği, çeşitli ebat ve çaplarda bol miktarda fişek, bir adet bomba yeleği ve üzerinde elektrik ateşlemeli boru bomba, açma kapama anahtarı ve avcı yeleklerine yerleştirilmiş bombalar ele geçirildiğini belirten Güler, şunları söyledi:
"Olay yerinde yapılan incelemelerde ele geçirilen bombaların yanı sıra, planlanan yeni eylemlerde kullanılmak üzere hazırlanmış bomba yüklü avcı yelekleri ve bombalar da ele geçirilmiştir. Bombaların yapımında kullanılan çeşitli malzemeler var."
Vali Güler, bazı basın organlarında, Engin Vural ile ilgili bazı bilgiler yer aldığını belirterek, "Örgüt mensuplarından Harun İlhan isimli şahsın sorgulamasında Engin Vural adı geçmiştir. Bu şahıs, Muş'un Varto nüfusuna kayıtlı Engin Vural'dır. Kendisi kayıptır. Yaralı Engin Vural'la, bu Engin Vural'ın hiçbir alakası yoktur. 9 Ekim 2003 tarihinde Kartal'daki Aydos Ormanlık alanda Musevi kökenli Moys Tonır'ın öldürülmesi olayının, gözaltındaki şahıslar tarafından gerçekleştirildiği yazılmıştır. Bu cinayetin, gözaltındaki şahıslarla alakası yoktur. Cinayet 9 Ekim'de gerçekleştirilmiş, şahıslar bir ay sonra yakalanmıştır. Şahıslar, tutuklu olarak yargılanmaktadır. İstanbul polisini, yaptığı başarılı çalışma nedeniyle kutluyorum" dedi.
Güler, gözaltındaki şahısların, bilinen örgütlerle ilişkisinin henüz tespit edilmediğini söyledi. Şahısların, diğer terör örgütleriyle bir ilgisinin olup olmadığının araştırıldığını belirten Güler, "Şahıslar yeni eylem planı hazırlığı içinde olduklarını söylemişlerdir. Bundan sonraki eylemlerle ilgili bilgi yok. Bunu söylememiz mümkün değil ama eylem şahıslar hazırlığındaydı. Bu olayda gözaltına alınan bir kişi Yasef Yahya'nın katilidir ve bunu itiraf etmiştir. Neden öldürdükleri araştırılıyor. Son olarak ele geçirilen 3 kişiden 1'i eylemi üstlendi, diğerlerinin de ilgisi olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Vali Muammer Güler bir soru üzerine, Kartal'daki intihar saldırısından yaralı olarak kurtulan Engin Vural'ın ifadesinin henüz alınamadığını söyledi.
"Kartal'daki saldırının ardından Musevi vatandaşlara yönelik ekstra önlem var mı?" sorusuna Güler, "Genel önlemler herkes için alınıyor. Potansiyel tehlikesi olan kişiler hakkında özle koruma talepleri var. Gereken önlemler alınıyor" cevabını verdi.
Vali Güler, gözaltındaki şahısların Afganistan ve Pakistan'da eğitim aldıklarını belirterek, "Aralarında canlı bomba elbette var. Sayısını veremem ama en az 3 kişi olduğunu biliyoruz.
Şahıslar, eylem hazırlığında ele geçirildi" şeklinde konuştu.
Vali Güler'in basın açıklaması yaptığı salonda, olay yerinde ve düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen malzemeler basına gösterildi.
İSTANBUL - İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2004 Salı 15:41:45
Güncelleme :16 Mart 2004 Salı 16:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?