30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Validen 'kolpa' açıklaması

İstanbul Valisi Muammer Güler, 5 kişinin kardeşi Faruk Güler'i tehdit ederek kendisinden para sızdırmaya çalıştıklarını söyledi. 

İl Emniyet Komisyonu toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Güler, kardeşinin, para sızdırmak isteyen bir çete tarafından tehdit edildiğini belirtti. 

Vali Muammer Güler, "50 bin lira talep etmişler. Sonradan 10 bin dolara kadar inmişler. Suç unsuruna dair bir şey söylemişler ama hiçbir suç unsuru yok. Polis dilinde buna kolpa derler. Olmayan birşeyi varmış gibi gösterip para sızdırmaya yönelik bir hareket. Suç işleyen cezasını çeker, kim olursa olsun." dedi.
Zanlıların, kardeşinin tanımadığı insanlar olduğunu belirten Vali Güler, "İlk defa karşılaştığı insanlar. Bir görüntüden bahsetmişler ama ortada ne bir görüntü ne de bir suç unsuru konu var. Ama kendileri de ifadelerinde olmayan birşeyi var gibi gösterip, kendisinden para sızdırmak istedik demişler." diye konuştu.
Kardeşinin sivil savunma uzmanlığından emekli olduğunu ifade eden Vali Muammer Güler, "50 bin dolardan başlayıp pazarlığa 10-15 bin dolara kadar inersin ve sonra ne verirsen ver dersin. Buna kolpa derler. Bir anlamda da gülünç ama suçu kim işlerse işlesin ve kime karşı işlerse işlesin bir ayrıcalık yoktur. Kanun yerine getirilir. Savcılığa sevk edildi. 5 tane de ruhsatsız silah bulundu. İfadelerinde de Vali'nin kardeşidir, belki korkar bize para verir diye tahmin ettik ama elimizde herhangi birşey yok diye itirafta bulunmuşlar." şeklinde konuştu. 

Kardeşinin 15 gün kadar önce kendisine geldiğini belirten Vali Güler, "Önce ciddiye almamış ama sonra benim yanıma geldi. Adam telefonla arıyor dedi. Ben de eğer bunu ısrarla yapıyorlarsa yapacağı şeyin Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmak olduğunu söyledim. Türkiye Cumhuriyeti'nde benim kardeşim de olsa başka biri de olsa Ceza Muhakemesi herkese göre aynıdır. Size göre kanun neyse bana göre de farklı değil." dedi. 

Kardeşinin başvurusu üzerine Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bu kişilerin takibe alındığını belirten Vali Muammer Güler, "Adamlar, tesbit edildikten sonra yakalanarak mahkemeye çıkarıldı. İçlerinden bazılarının cezaevinden yeni çıktıkları öğrenildi. Mahkeme tarafından birisi hakkında tutuklama kararı verilmiş. Bizim görevimiz de bu tip suçluları takip etmektir." şeklinde konuştu. 

"VATANDAŞLARIMIZIN ŞÜPHELİ PAKET VE KİŞİLERİ, 155 POLİS İMDAT TELEFONUNA BİLDİRMELERİ BİR VATANDAŞLIK BORCUDUR" 

Güler, konulan bombanın miktarı tipi ve amacı konusunda belli tesbitler olduğunu belirterek, "Bölücü örgütün yaptığı bir faaliyet olarak değerlendiriyoruz. Son günlerde metropollerde bölücü örgütün maalesef bir stratejisi var. Bu tip eylemleri yaygınlaştırdılar. Mersin'de İzmir'de benzeri olaylar vardı. İstanbul'da da bunu yapmak için çok büyük arayışları var. Bu tip eylemlere tevessül edildi. Birçoğu yakalandı. yakalanma aşamasında olanlar var. Takipleri yapılıyor. Bu konuyla ilgili de çalışmalar var. Bunun faillerini de kısa sürede yakalayacağımıza inanıyorum." diye konuştu. 

Vatandaşları duyarlı olmaya çağıran Vali Güler, "Burada yapılan bir ihbar çok önemlidir. Vatandaşlarımızın şüpheli paketleri, şüpheli kişileri, bulundukları yerlerde, işyerlerinde, nerede olursa olsun 155 Polis imdat telefonuna bildirmeleri bir vatandaşlık borcudur. Terörle mücadele psikolojik bir hareketi de içerir. Bilgi paylaşımını ve istihbarat çalışmasını da içerir. Bu sadece polisin, jandarmanın ya da diğer güvenlik kuvvetlerinin yapacağı bir iş değildir. Onların asli görevleri ama vatandaşın da polisle, güvenlik güçleriyle işbirliği içinde olması lazım. Yoksa bunun sonuçlarını çocuklarımızla kendimizle beraber görürüz. İstanbul'un huzurunu bozmak isteyen birçok kişi var. Hain emeller içinde olan birçok kişi var. Elbetteki sınır ötesi operasyonları bahane ederek Güngören'de yaşanan caniyane olayı tekrar gündeme getirmek için birtakım arayışlar var. Bunlar İstanbul gibi bir dünya şehrinde huzurumuzu bozacak ve dünya seviyesinde bizleri sıkıntıya sokacak eylemlerdir. Bunlarla ilgili güvenlik güçlerimiz son derece özveriyle çalışmaktadır." dedi. 

"KARACAAHMET'TE BIRAKILAN 2 ŞÜPHELİ PAKET KAFA KARIŞTIRMAK AMACI TAŞIYOR" 

Vali Güler, Karacaahmet'te bırakılan 2 şüpheli paketin kafa karıştırmak amacı taşıdığını belirterek pakatlerden birinin boş, diğerinin ise potasyumla güçlendirilmiş ve içine vidalar konulmuş bir plastik patlayıcı olduğunu söyledi.
Karacaahmet'teki bombalı paketle ilgili olarak gereken çalışmaların yapıldığını kaydeden Vali Güler, son günlerde Türkiye'nin heryerinde yaygınlaşan bu eylemler konusunda vatandaşı da duyarlı olmaya çağırdı.

cha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 19:42:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?