22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Valilikten yeni kültür hizmeti!..

Ege Bölgesi'nde olduğu kadar,ülkemiz genelinde de severek dinlenilen ve oyun havası olarak ta oynanan, Muğla Türküleri ve Zeybek havalarının yaşatılması  ve kuşaktan kuşağa aktarılması amacıyla,Muğla Valiliği tarafından gerçekleştirilmekte olan kültür hizmetlerine,bir yenisi daha  eklendi.

Muğla Valiliği'nce,Halk Türküleri Sanatçısı Tolga ÇANDAR'ın seslendirmesiyle,geçtiğimiz yıl içinde çıkarılan,"Muğla Türküleri 1 CD ve Kaseti"nden sonra,yine aynı sanatçının seslendirmesiyle "Muğla Türküleri 2 CD ve Kaseti"de çıkarılarak,kaybolmaya yüz tutmuş olan türküler ve zeybek havaları,gün ışığına çıkartılarak,yöre folklörüne kazandırılmış oldu.

Muğla Valisi Hüseyin AKSOY,Basın mensuplarına verdiği iftar yemeğinde,yeni hazırlanan "Muğla Türküleri 2 CD ve Kaseti"nden ,yemeğe katılan basın mensuplarına birer adet hediye ederek,valilikçe gerçekleştirilen yeni kültür hizmeti hakkında kısa bilgiler verdi.

Vali AKSOY,Muğla ilinin zengin bir folklorik yapıya sahip olduğuna işaret ederek,yörede eskiden söylenip çalındığı halde,yeni kuşaklar tarafından bilinmeyen türkülerin ve zeybek havalarının yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması amacıyla valilikçe bu çalışmalara başlanıldığını söyledi. AKSOY,bu çalışmanın ticari bir amaçla yapılmadığını,başlangıçta tanıtım amacıyla hazırlanmasına rağmen,yurttaşlardan gelen yoğun talep üzerine,birinci kaset ve CD çoğaltılarak,yurttaşların isteğinin karşılanması yönüne gidildiğini kaydetti.

Yurttaşlardan gelen yoğun talep üzerine,Muğla'ya Hizmet vakfı kanalıyla çoğaltılan  Muğla Türküleri CD ve kasetleri,Muğla'ya Hizmet Vakfına küçük bir bağış karşılığında isteklilere verilmeye başlandı. Kaset için 5 milyon,CD için de 7.5 milyon karşılığı yurttaşların CD ve kasetleri Valilikten ve Muğla'ya hizmet Vakfından temin etmeleri sağlandı.

Yetkililer,yeni çıkarılan "Muğla Türküleri 2 CD ve Kaseti"nin de  aynı yöntemle,yurttaşların  hizmetine sunulabileceğini  bildirdiler.

Yeni çıkarılan kasetin ilk yüzünde,Eyyübüm Zeybeği,İrmeden gel İrmeden,Beş Parmaktan İnmem Ben,Pek yokuşmuş cavır asarın yolları,al yazmam dalda kaldı,Marmaris Zeybeği, Hüseyin'im geliyor ve Yayla yollarında galdım yalınız türküleri ve zeybek havaları yer alırken,ikinci yüzende de,Sarıca da buğday danesin,Demirciler Demir Döver,Ben susadım Sular isterim,Yörük Yaylası, Sabah Namazı Zeybeği, Hayıtlıdan çıktım da İmamım,Gemiler Posta Posta,Mendil serdim urgana ve Söğüt Zeybeği gibi Muğla Türküleri ve Zeybek havaları bulunuyor

ilker CÖMERT
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2003 Perşembe 00:00:28
Güncelleme :28 Kasım 2003 Cuma 11:55:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?