19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Van Gogh cinayeti Türkiye - AB ilişkilerini etkiler mi?

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Tacan İldem, Hollandalı film yapımcısı Theo Van Gogh’un öldürülmesinin, Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Büyükelçi İldem, Hollanda Televizyonu’nun dün akşam yayınlanan en çok izlenen canlı haber-aktüalite programı NOVA’ya konuk oldu.

"Katilin Müslüman olması tüm Müslümanları şaibe altında bırakamaz"

Hollanda’daki Türk toplumunun açık ve net şekilde van Gogh cinayetini kınadığını ifade eden İldem, katil zanlısının Müslüman olmasının ülkedeki bütün Müslümanları şaibe altında bırakmaya gerekçe oluşturamayacağını belirtti.

Gogh cinayetinin Türkiye-AB ilişkilerine etkisi

Büyükelçi İldem, cinayetten sonraki gelişmelerin, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasını olumsuz etkileyeceği yolundaki görüşlere katılmadığını da sözlerine ekledi.

"Hollandalılar zamanla daha sağduyulu davranacaklar"

İldem, Theo van Gogh cinayetinden sonra şu anda Müslümanlara ve yabancılara karşı duygusal değerlendirmelerde bulunan kimi Hollandalıların da zamanla daha sağduyulu davranacaklarına inandığını vurguladı.

"17 aralıkta çıkacak karar olumlu olacaktır"

Türkiye ile AB arasında müzakerelere başlanmasına ilişkin, 17 aralıktaki zirveden olumlu bir karar çıkacağı konusunda iyimser olduğunu anlatan İldem, bu iyimserliğini de 6 ekimde açıklanan komisyon raporuna dayandırdığını belirtti.

Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlatılması kararının alınması halinde, bunun Avrupa’da yaşayan yaklaşık 10 milyon Müslüman için de iyi bir mesaj olacağını söyleyen İldem, bu durumda Müslümanların da kendilerini, Avrupa ailesinin bir parçası olarak görmeye başlayacaklarını bildirdi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 11:30:12
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 11:33:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?