18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Van Gogh neden kesmiş?

Ünlü ressam Vincent Van Gogh’un kulağını, ağabeyi Theo’nun evlilik haberi üzerine kestiği öne sürüldü

Tabloyu büyüteçle inceleyince...
Yüz yılı aşkın bir süredir sanat tarihçilerinin kafasını meşgul eden “Vincent van Gogh kulağını neden kesti?” sorusu, ortaya atılan yeni bir iddiayla farklı bir boyut kazandı. Bugüne kadar Vincent Van Gogh hakkında bir kitap yazan ve sanatçının eserlerinden oluşan iki sergide de görev alan araştırmacı Martin Bailey; ünlü ressamın kulağını erkek kardeşi Theo’nun evlilik haberi yüzünden kestiğini öne sürdü. “The Art” gazetesinin ocak sayısı için bir makale yazan Bailey, sanatçının “Drawing Board with Onions” (Çizim Tahtası ve Soğanlar) adlı natürmort çalışmasını büyüteçle inceledi.

Mektupları izledi
Bailey, tabloda resmedilen zarfın üstündeki daire içinde 67 rakamının, Paris’teki Place des Abbesses postanesine ait olduğunu ve bu postanenin Theo’nun çalıştığı yere çok yakın bir noktada yer aldığını belirledi. Araştırmacı, zarftaki ipuçlarının izini sürerek, söz konusu mektubun 1888 yılı aralık ayına ait olduğunu keşfetti.

Halihazırda var olan başka mektuplardaki olay sırasını takip eden Bailey, tablodaki mektubunun içeriğinin, Theo’nun nişan haberi olduğunu ve bu durumun Van Gogh’u derinden sarstığını bildirdi. Bailey; “Vincent, erkek kardeşinin duygusal ve finansal desteğini kaybedeceği için çok endişeliydi” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2009 Pazartesi 19:54:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?