17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Van Gogh'u öldüren Faslı bir Müslüman

Hollandalı film yapımcısı ve köşe yazarı Theo van Gogh, Amsterdam’da hem Fas hem de Hollanda vatandaşı olan bir erkek tarafından öldürüldü. Van Gogh ve Ayaan Hirsi Ali, "Teslimiyet" adlı filmlerinin ardından, defalarca ölüm tehdidi almıştı.

Edinilen bilgiye göre, van Gogh, bu sabah Amsterdam'da bisikletle giderken saldırıya uğradı. Saat .09.00'da meydana gelen olayda, bisikletle van Gogh'a yaklaşan Faslı, önce 2 el ateş açtı, ardında da bıçaklayarak öldürdü.

Faslı sanık, bıçağı üzerinde Arapça yazılar bulunan bir kağıt parçası ile birlikte van Gogh’un vücuduna sapladı.


Polis, olay yerinde çıkan çatışma sonrası 1 kişiyi gözaltına almıştı. 47 yaşındaki Theo van Gogh, İslam toplumlarında kadınlara yönelik şiddeti anlatan bir film yapmıştı. Van Gogh, "Teslimiyet" adlı filmin ardından defalarca ölüm tehdidi almıştı. Film, bu yılın başlarında, Hollanda ulusal kanalında yayınlanmıştı.


Theo van Gogh; filmi, 12 yıl önce anlaşmalı evlilikle geldiği Hollanda’da vatandaşlık hakkını kazanan ve ülkedeki yabancıları zor duruma sokan birçok yasanın mimarı Somali kökenli WD Milletvekili Ayaan Hirsi Ali ile çekmişti.

Filmde, göğüslerini açıkta bırakan çarşafa bürünmüş 4 kadının vücuduna,  kadınları dışladığı öne sürülen Kuran ayetlerinin yazılması büyük tepki görmüştü.

Kendisini eski bir Müslüman olarak tanımlayan Ali, filmin yayınlanmasının ardından ölüm tehditleri aldığı için, polis koruması altında bulunuyordu.


Tanınmış Hollandalı ressam Van Gogh ile akrabalığı olan yönetmen, 2002 yılının Mayıs ayında suikaste kurban giden ve göçmen karşıtı görüşleri ile bilinen sağ kanat politikacı Pim Fortuyn hakkında bir film üzerinde çalışıyordu.

KENTHABER - HOLLANDA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2004 Salı 13:57:43
Güncelleme :2 Kasım 2004 Salı 15:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?