18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Van Gogh’un suikast zanlısı ’İslamcı’

Hollandalı yetkililer, film yapımcısı Theo van Gogh’a suikast düzenleyen kişinin terörist bağlantıları olabileceğini söylüyor.


Adalet Bakanı Piet Hein Donner, Hollanda ve Fas vatandaşı olan 26 yaşındaki zanlının "köktendinci radikal İslamcı görüşleri olduğunu" kaydetti.

İslam’da kadına bakış hakkında tartışmalı bir film yapan Theo Van Gogh, salı günü Amsterdam’da silahlı ve bıçaklı saldırıya uğramıştı.

47 yaşındaki Van Gogh, Müslüman toplumlarda kadınlara yönelik şiddeti anlatan bir filmle adından söz ettiriyordu.

"Teslimiyet" adlı bu filminin geçtiğimiz aylarda ulusal televizyonda yayınlanması ardından Van Gogh defalarca ölüm tehditleri almıştı.

Bağlantılar

Ünlü ressam Vincent Van Gogh’un kardeşinin torunlarından olan yapımcı, son olarak iki sene önce suikaste uğrayan Hollandalı politikacı Pim Fortuyn’la ilgili bir film üzerinde çalışıyordu.

Fortuyn aşırı sağcı ve mülteci karşıtı görüşleriyle tanınıyor.

Polis önceki günkü cinayetle ilgili olarak altısı Fas, biri Cezayir ve biri de Fas-İspanya vatandaşı olmak üzere toplam sekiz kişiyi daha tutukladığını söylüyor.


Van Gogh’u öldürmekle suçlanan 26 yaşındaki zanlıysa olay sonrasında polisle giriştiği silahlı çatışma sonucu tutuklanmıştı.

Polis kaynakları bu kişinin istihbarat servislerinin sürekli gözlem altında tuttuğu 150 kadar radikal militan zanlısı arasında olmadığını, ancak bunlardan biriyle arkadaş olduğunu belirtiyor.

Kimliği 18 yaşındaki Samir Azuz olarak açıklanan bu kişi halen hapiste.

Fas vatandaşı olan Azuz, bir nükleer reaktörle Amsterdam’daki Schiphol Havaalanı’na saldırı planlamakla suçlanıyor.

Van Gogh’a düzenlenen suikasti protesto amacıyla dün binlerce Hollandalı Amsterdam’da gösteri düzenlemişti.

Van Gogh ailesi ifade özgürlüğüne destek vermek amacıyla göstericilerden mümkün olduğunca çok gürültü yapmalarını istemiş; eylemciler de tencere ve tavalara vurup, korna ve düdük çalmışlardı.

Teslimiyet’in öyküsü

Hollanda’da salı günü öldürülen yapımcı Theo Van Gogh’un imza attığı ’Teslimiyet’ filmi görücü usülü ile evlenmeye zorlanan bir kadının öyküsünü anlatıyor.

On dakikalık bu kısa filmin kahramanı, kocasının tacizine ve amcasının tecavüzüne uğruyor.

Teslimiyet, içindeki çıplaklık sahneleri ve tartıışmalı görüşler yüzünden ülkede yaşayan Müslümanlardan büyük tepki almıştı.

Theo van Gogh filmi Somali kökenli kadın siyasetçi Ayaan Hirsi Ali’yle beraber çekti.

Ali 12 yıl önce görücü usülü evlilikten kaçarak ülkesini terk etmiş, sığınma hakkı aldığı Hollanda’nın vatandaşlığa geçmişti.

Daha sonra Liberal Parti’den milletvekili seçilen Ali, kendisini ’eski bir Müslüman’ olarak tanımlıyor ve ve ’İslamın geri kalmış bir inanç olduğunu’ savunuyor.

Ölüm tehditleri aldığı için polis koruması altında yaşayan Ayaan Hirsi Ali, aynı zamanda aşırı sağcı politikacı Pim Fortuyn’ın görüşlerine verdiği destekle tanınıyor.

Theo Van Gogh da son olarak Mayıs 2002’de suikaste kurban giden Fortuyn’ın hayatı hakkında bir film üzerinde çalışıyordu.

Van Gogh ayrıca Teslimiyet’in devamı niteliğinde bir film de çekerek bu kez olaylara Müslüman erkeklerin açısından bakmayı planlıyordu.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2004 Perşembe 12:58:30
Güncelleme :4 Kasım 2004 Perşembe 13:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?