20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Van Gölü'nde fay kırığı bulundu

Van Gölü’nde yerli ve yabancı akademisyenlerden oluşan heyetin yürüttüğü çalışmalarda, göl tabanında fay kırığı tespit edildi. Kırığın şiddetli bir depreme yolaçabileceğini savunan uzmanlar, depremin Van ve çevresine büyük zarar verebileceği uyarısı yapıyor.

NTV’nin haberine göre, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin yürüttüğü “Paleo-Van” adlı proje kapsamında, Türk, Alman ve İsviçreli bilim adamlarından oluşan 20 kişilik ekip, Van Gölü yüzeyi ve tabanında araştırma başlattı. 20 bin yıllık geçmişe sahip göldeki değişimlerin ortaya çıkarılması amacıyla yürütülen çalışmalarda jeofizik araştırmalar tamamlandı.

UZMANLAR UYARDI

İki hafta süren araştırmalarda önemli bulgulara rastlandı. Göl tabanında bir fay kırığı tespit eden Prof. Dr. Sefer Örçen başkanlığındaki ekip, olası bir depreme karşı dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“Sismik açıdan değerlendirmeyle bölgenin deprem açısından ne durumda olduğunu araştıracağız. Sismik verilerin ve bizim bilgilermizini birbiryle uyuşup uyuşmadığını da kontrol edeceğiz ve bir de yeni kırıkların varlığını araştıracağız.”

DEPREM BEKLENTİSİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefer Örçen, “Yöremizde yaklışık 6-6.5 şiddetinde bir depremin olabileceğini düşünüyoruz. Bunlar ne derece doğru araştırıyoruz” dedi. Paleo-Van projesinin beş yıl sürmesi planlanıyor.
NTV
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2004 Çarşamba 00:37:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?