19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Van'da 6.5'lik deprem tehlikesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) başkanlığında, yerli ve yabancı akademisyenlerden oluşan 20 kişilik ekip tarafından Van Gölü’nde yürütülen incelemelerde, göl zemininde 6.5 büyüklüğünde deprem üretecek kırık saptandı.

YYÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefer Örçen, yaptığı açıklamada, araştırmada önemli bulgular elde edildiğini vurguladı.

Fayın nasıl ve ne zaman harekete geçeceğini araştırdıklarını ve araştırmanın tamamlanmasından sonra depreme karşı önlem alınması konusunda uyarılarda bulunacaklarını ifade eden Örçen, şunları kaydetti:

"Geçmiş depremlere baktığımızda, bu tür faylar 1999 yılında olduğu gibi 7.4 büyüklüğünde depremler üretiyor. Biz bu kırıkların bu faylarla örtüşüp örtüşmediğini tespit etmeye çalışıyoruz. Ayrıca bu fayların hangisinin nasıl çalıştığını çözeceğiz. Kırıklarda oluşacak 6.5 büyüklüğündeki depremin ne zaman olacağını tabii ki bilemeyiz."

Araştırmalarının sadece depremle sınırlı olmadığına da işaret eden Örçen, İsviçre Çevre Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü’nden Prof Dr. Michael Sturm ve Prof. Dr. Rolf Ripfer ile Bonn Üniversitesi’nden Dr. Georg Heumann’ın, Van Gölü’nün 20 bin yıllık geçmişini, değişimini ve su hareketlerini gün yüzüne çıkaracağını söyledi.
VAN
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2004 Pazartesi 15:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?