26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Van'da hayret ettiren göç!

Van’ın Erciş İlçesi’nin Ulupamir Köyü’nde düzenlenen 9'uncu Ulupamir Köyü Kültür Şöleni’nde Kırgız gelenekleri yaşatıldı.

Van Valisi Münir Karaoğlu, atlar üzerinde Kırgızlılar tarafından karşılandı. Vali Karaoğlu ve eşi Sevim Karaloğlu Kırgız kıyafetlerini giyerek, şölene renk kattı. Şölen sonrası Deliçay’a geçen Vali Karaoğlu ve davetliler burada da inci kefallerinin yumurtlama göçünü izleyerek stres attı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından 1986 yılında Kırgızıstan’dan Afganistan'a oradan da Erciş’e getirilerek ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta kurulan Ulupamir Köyü’ne yerleştirilen Kırgızlar, kendi kültür ve geleneklerini halen sürdürüyor. Erciş’in 80 haneli Ulupamir Köyü’nde yaşayan Kırgızlar, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Kültür Şöleni’nde yine tüm gelenek ve göreneklerini yaşadı. Şölene, Van Valisi Münir Karaloğlu, eşi Sevim Karaloğlu, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ramazan Dyrldaey, AK Parti Milletvekilleri Kahan Türkmenoğlu, Kerem Altun, Erciş Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, Belediye Başkanı AK Parti'li Fatih Çiftçi, 108'inci Alay Komutanı Kurmay Albay Yılmaz Yıldırım ile çok sayıda kişi katıldı.

Van Valisi Münir Karaloğlu ve davetliler şölene geldiği sırada Kırgızlılar tarafından Türk ve Kırgız bayraklarını taşıyan atlılar tarafından karşılandı. Kıl çadırlarda oturan davetlilere Kırgız yöresel yemekleri ikram edildi. Kırgız kızlarının yaptığı el örgü eserlerinin sergilendiği açık alanda alışveriş yapıldı. Kırgızlı sanatçıların yöresel çalgılarla verdiği konser ve yapılan gösteriler davetliler tarafından ilgiyle izlendi. At yarışları, post kapmaca gibi çeşitli etkinliklerle dolu şölende Kırgızlar, Van Valisi Münir Karaoğlu ve eşi Sevim Karaoğlu’na da Kırgızlar'ın yöresel kıyafetlerini hediye etti. Yöresel kıyafetleri giyen Vali Karaloğlu ve eşi, bir süre Kırgızlı olarak şölenlere renk kattı.

UÇAN BALIKLARIN SEYRİNE DOYUM OLMADI

Şölen sonrası Deliçay’a geçen Vali Karaoğlu, eşi Sevim Karaloğlu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, İlçe Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu ile birlikte Deliçay’a gelerek burada inci kefallerinin yumurtlama göçünü izledi. Deliçay’ın kenarına oturan Vali Karaoğlu ve yanındakiler bir süre burada balık göçünü izleyerek stres attı. Bir hafta önce yine balık göçünü izleyen ancak su debisinin yüksek olması nedeniyle bu kadar yoğun bir göçü göremediğini belirten Karaloğlu, tüm dünyanın bu görüntüyü izlemesini arzu ettiğini söyledi. Bu arada balık göçünü izlemeye gelen yüzlerce kişi ise dünyanın hiçbir yerinde göremeyecekleri manzaradan çok etkilendiklerini dile getirdi.
 

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2010 Pazartesi 18:07:50
Güncelleme :14 Haziran 2010 Pazartesi 18:10:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?