18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Varlık içinde yokluk çekiyoruz

Türkiye'nin, dünyada en fazla altın rezervine sahip ikinci ülke olduğunu kaydeden ATO Başkanı Aygün, "Varlık içinde yokluk çekiyoruz" dedi Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) "Altın Fırsatlar" adlı raporunda, Türkiye'nin 6 bin 500 ton altın rezervine sahip olduğu ve bunun 150 milyar dolarlık bir değeri bulunduğu açıklandı. Bu rezervin kullanılması durumunda ise ülke ekonomisine 300 milyar dolarlık katma değer sağlayacağı belirtildi. Sarı servetin üzerinde olduğumuzu belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin varlık içinde yokluk çektiğini kaydetti.


ATO, "Altın Fırsatlar" adlı raporunu tamamlayarak özet bilgileri yazılı bir açıklamayla duyurdu.
Başta MTA olmak üzere Türkiye'de araştırma yapan yabancı şirketlerin yayınladıkları raporlardaki belge ve verilerden yola çıkarak Türkiye'nin altın haritasının da çıkarıldığı kaydedilen raporda, Uşak'ın Eşme-Kışladağ maden yatağında bulunan 300-370 ton'luk altın kaynağının dünyanın işletmeye alınmamış en büyük yataklarından olduğu belirtildi.

İKİNCİ SIRADA

Açıklamada, Türkiye'nin sahip olduğu altın rezerviyle dünyada en fazla altın rezervine sahip ikinci ülke konumunda bulunduğu kaydedildi. Dünyada bilinen 43 bin tonluk altın rezervinin 20 bin tonuna sahip Güney Afrika birici sırada yer alırken, Türkiye 6 bin 500 ton ile ikinci, ABD 4 bin 770 ton ile üçüncü, Kadana bin 780 ton ile dördüncü, Avustralya ise 1400 tonla beşinci sırada bulunuyor.
Raporu değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin söz konusu altın rezervini değerlendirmesi durumunda önümüzdeki 10 yıl içinde tüm sıkıntılarını aşacağını, kişi başına düşen GSMH'nin 10 bin doların üstüne çıkacağını savundu. Türkiye'deki altın rezervinin son derece verimli ve maliyetler açısından da avantajlı olduğunu kaydeden Aygün, "Su var un var helva yapamıyoruz. Diğer yandan kaynak diye çalmadık kapı bırakmıyoruz. Varlık içinde yokluk çekiyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 04:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?